Ananas – dlaczego warto jeść

Ananas jest nie tylko smaczny ,ale i zdrowy. Dlaczego warto go jeść i co zawiera przeczytasz w moim artykule.

Ananas pomaga m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran i złamań, a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. Wszystko to dzięki zawartości witamin, minerałów, kwasów owocowych i bromelainy (bromeliny) – grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych.
Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego z powodzeniem jest wykorzystywana w medycynie sportowej, w celu leczenia obrzęków pourazowych, głównie stanów zapalnych stawów.
Ananas dzięki zwartości błonnika i niskiej wartości energetycznej (54 kcal w 100g) polecany jest w dietach odchudzających.

Bromelaina, poprzez rozkładanie białek do polipeptydów i szybsze ich trawienie, usprawnia i przyśpiesza proces trawienia. Dlatego jest stosowana przy niestrawności i słabym wydzielaniu soków żołądkowych. Może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom. Warunkiem takiego działania bromelainy jest spożywanie ananasa na surowo.
Wspomaga pracę jelit i przewodu pokarmowego. Błonnik zapewnia poczucie sytości na dłużej, pęcznieje w żołądku dzięki zawartości pektyn i celulozy. Ponadto obniża wysoki poziomu glukozy we krwi.

Ananas stanowi skuteczny reduktor masy ciała. Ułatwia trawienie białek, skrobi i tłuszczów. Wzmaga metabolizm, wykazując właściwości przeciwzapalne i przeciw obrzękowe. Enzym ten ma szerokie zastosowanie: wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakrzepom krwi, łagodzi bóle.

Ananas zawiera witaminy: C , z grupy B (B1, B2, B6), A,PP. Ponadto znajdziemy w nich kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan, potas.
100 g ananasa zawiera 48 mg witaminy C, dzięki czemu zaspokaja 80% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Witamina C nie tylko wspomaga układ odpornościowy. Jest także podstawowym antyoksydantem organizmu, który broni komórki ciała przed wolnymi rodnikami.

Kto nie powinien jeść ananasów?

Osoby, które mają alergię na pszenicę, seler, marchew, koper włoski czy pyłki traw, mogą być uczulone także na bromelainę zawartą w ananasie. Dlatego alergicy, a także osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność, jak również te zmagające się z chorobami wątroby i nerek, nie powinny jeść owoców i pić soku z ananasa.
Jak poznać ,że ananas jest dojrzały?

Wśród zielonych liści ananasa, w samym środku, szukamy najmniejszego liścia i próbujemy go wyciągnąć. Jeśli wychodzi bez problemu, to oznacza, że owoc jest dojrzały. Taki prosty trik pozwala nam na wybranie najlepszego i najbardziej dojrzałego ananasa w sklepie.

Jak obrać ananasa?
Potrzebny Ci będzie ostry i duży nóż oraz deska do krojenia. Na początek należy odciąć koniec ananasa, ten na którym zazwyczaj jest stawiany a następnie podobnie postąpić z drugą krawędzią, na której znajdują się liście. Teraz ostrożnie i powoli, odcinaj z brzegów ananasa skórkę. Ananasa przekrój na pół, następnie znowu na pół. Z tak powstałych ćwiartek wytnij twardy środek. Pozostałą część pokrój według uznania.
Ananasa możesz zjeść bez dodatków. Wykorzystać do ciast deserów , jako składnik sałatek. W internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów .
Ja proponuję przepis na prosty i szybki sorbet z ananasa.

SORBET Z ANANASA

40 dkg obranego świeżego ananasa

garść świeżej mięty lub natki pietruszki

Ananasa kroimy na cząstki, blendujemy razem z posiekaną miętą/pietruszką. Można dodać trochę wody. Tak powstałą masę przelewamy do pojemnika i mrozimy.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *