Pyszne czekoladowe muffinki . Smak czekolady i wiśni idealne połączenie.

Babeczki czekoladowe z wiśniami

Pyszne czekoladowe muffinki . Smak czekolady i wiśni idealne połączenie.

  • Przygotowanie10 min
  • Wykonanie25 min
  • Całkowity czas wykonania35 min
  • Ilość porcji12 porcji
  • Energia w kal./porc.241 cal
  • Region kuchni
    • Amerykańska
    • Europejska
  • Kategoria przepisu
  • Technika wykonania
  • Polecana dla diety
    • Wegetariańskia

Lista składników

Składniki

  • 100 g Jaja kurze całe
  • 80 g Cukier
  • 100 g Czekolada gorzka
  • 10 g Kakao
  • 230 g Mąka pszenna
  • 130 ml Mleko 2%
  • 6 g Proszek do pieczenia
  • 400 g Wiśnie kwaśne niesłodzone, mrożone
  • 100 g Masło

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mrożone wiśnie rozmrozić ( można też użyć innych owoców).

2

W garnku, na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kostki czekolady. Odstawić z ognia, wlać mleko i dodać jajka, rozmieszać trzepaczką lub mikserem na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać płynne, dorzucić rozmrożone wiśnie i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami, do których wlać powstałą masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.

3

Piec przez około 25 minut.

Smacznego.

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie241
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *