Bananowy wegański deser z chia i arbuzem
- Przygotowanie30 min
- Całkowity czas wykonania7 godz
- Ilość porcji4
- Energia w kal./porc.170 cal
- Region kuchni
- Europejska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- Mieszanie
- schładzanie
- Polecana dla diety
- Bezglutenowa
- Wegetariańskia
- Tags
Lista składników
- 500 g Arbuz
- 240 g Banan
- 50 g Chia nasiona Sante
- 300 ml Mleko migdałowe, niesłodzone
Technika wykonania
1
Nasiona chia wsypać do naczynia, zalać mlekiem i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 6 -8 godzin, aby nasiona napęczniały. Ja zawsze zalewam mlekiem i odstawiam na noc do lodówki. Rano śniadanie prawie gotowe. Po wyciągnięciu z lodówki dodać rozgniecionego widelcem banana i wymieszać. Z arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę. Szklanki lub pucharki napełniać na przemian masą z chia i pokrojonym arbuzem. Opcjonalnie można na wierzchu posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Smacznego