Pyszny aromatyczny barszcz , którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole.

Barszcz czerwony

Pyszny aromatyczny barszcz , którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole.

  • Przygotowanie1 godz 30 min
  • Wykonanie30 min
  • Całkowity czas wykonania2 godz
  • Ilość porcji6 porcji
  • Energia w kal./porc.188 cal
  • Region kuchni
    • europejska
    • polska
  • Kategoria przepisu
  • Technika wykonania
    • gotowanie
  • Polecana dla diety
    • Bezglutenowa
    • Wegańskia
    • Wegetariańskia

Lista składników

  • 1000 g Burak
  • 100 g Cebula
  • 5 g Cukier
  • 20 g Czosnek
  • 100 g Jabłko
  • 45 g Marchew
  • 90 g Pietruszka korzeń
  • 20 g Podgrzybek suszony
  • 10 g Estragon suszony
  • 100 g Liść laurowy suszony
  • 9 g Majeranek suszony
  • 5 g Pieprz czarny
  • 10 g Tymianek suszony
  • 80 g Seler korzeniowy
  • 10 g Sól morska
  • 6 ml Sok z cytryny
  • 2000 ml Woda
  • 5 g Ziele angielskie mielone

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Grzyby umyć, zalać na kilka godzin 1 szklanką wody. Gotować około godziny w tej samej wodzie.

2

Umyć, obrać i pokroić w dosyć cienkie plasterki buraki, dodać pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę, seler i ząbki czosnku. Zalać 2 litrami wody, wsypać 1 łyżkę soli i gotować (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dolać sok z cytryny i wstawić do lodówki do następnego dnia.

Ja obowiązkowo dodaję do barszczu zakwas z buraków , który nastawiam na 7-8 dni przed wigilią. Dodaję go do smaku. Reszta zostaje do wypicia . Zakwas ma wiele dobroczynnych właściwości.

A oto przepis:

2 kg buraków myję, obieram , kroję w plastry i układam w uprzednio wyparzonym słoju. Dodaję kilka ziaren ziela angielskiego, ząbków czosnku, liści laurowych, kawałek korzenia chrzanu. Do przegotowanej wody dodaję 2 łyżki soli. Jak przestygnie zalewam buraki , przykrywam i odstawiam na około tydzień.

Przed podaniem barszcz podgrzać, dodać około szklankę wywaru z grzybków (grzyby można wykorzystać na farsz do uszek), dodać szczyptę cukru, posolić do smaku, przyprawić tymiankiem, estragonem i pieprzem. Z tej ilości składników wyjdzie około 2 litrów barszczu.

Smacznego.

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie188
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *