Pyszny bigos z włoskiej kapusty z pomidorami i pieczarkami. Musisz go spróbować.

Bigos wegetariański

bigos wegetarianski

Pyszny bigos z włoskiej kapusty z pomidorami i pieczarkami. Musisz go spróbować.

  • Przygotowanie10 min
  • Wykonanie50 min
  • Całkowity czas wykonania1 godz
  • Ilość porcji4 porcje
  • Energia w kal./porc.270 cal
  • Region kuchni
    • europejska
  • Kategoria przepisu
  • Technika wykonania
    • duszenie
  • Polecana dla diety
    • Bezglutenowa
    • Wegańskia

Lista składników

  • 10 g Borowik suszony
  • 210 g Cebula
  • 700 g Kapusta włoska
  • 30 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 30 ml Oliwa z oliwek
  • 240 g Pieczarka świeża
  • 300 g Pomidory w puszce
  • 1 g Papryka chili w proszku
  • 4 g Liść laurowy suszony
  • 12 g Majeranek suszony
  • 1 g Papryka w proszku
  • 10 ml Sos sojowy
  • 60 g Śliwki suszone bez pestek
  • 1 g Sól morska
  • 1 g Ziele angielskie mielone 

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Na oliwie zeszklić pokrojone w kostkę 2 cebule, dodać pokrojone drobno pieczarki przesmażać kolejne 3-4 min, dodać poszatkowaną włoską kapustę (małą lub pół dużej), chwilę przesmażać.

2

Zalać 2 szklankami wody, dodać 3 łyżki oliwy i dusić. Posolić, dodać suszone śliwki, suszone grzyby, 2 liście laurowe, ziele angielskiego, majeranek, ostrą i słodką paprykę, łyżkę sosu sojowego. Dusić aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby podlewając wodą, dodać puszkę krojonych pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

Smacznego

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie270
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *