Brokuł i kalafior w sosie jogurtowym
- Przygotowanie20 min
- Wykonanie10 min
- Całkowity czas wykonania30 min
- Ilość porcji4
- Region kuchni
- Polska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- Gotowanie
- Polecana dla diety
- Niskokaloryczna
- Niskotłuszczowa
- Wegańskia
- Wegetariańskia
- Tags
Lista składników
- 60 g orzechów nerkowca lub innych orzechów
- 600 g brokułów
- 600 g kalafiora
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Po 40 g masła i oliwy z oliwek
- Sól himalajska lub morska, pieprz i papryka wędzona do smaku
- 140 g jogurtu naturalnego
- Można dodać filet z kurczaka lub indyka doprawione ulubionymi przyprawami
- Opcjonalnie parmezan starty do posypania
Technika wykonania
1
Orzechy zblendować.
Brokuły i kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie najlepiej na parze, krótko tak żeby były al dente.
2
Cebulę i czosnek również zblendować dodać masło oliwę i paprykę, dusić na małym ogniu kilka minut aż się cebula i czosnek zeszklą.
3
Dodajemy około 150 ml wody, która pozostała z gotowania brokułów.
4
Następnie dodajemy orzechy, jogurt, pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
5
Różyczki brokułów, kalafiora polewamy sosem, opcjonalnie posypujemy startym parmezanem.
Smacznego
One Comment
Nawet fajne papu