Rewelacyjny pomysł na szybki obiad . Do warzyw możesz dodać pierś z kurczaka .

Brokuł i kalafior w sosie jogurtowym

  • Przygotowanie20 min
  • Wykonanie10 min
  • Całkowity czas wykonania30 min
  • Ilość porcji4

Lista składników

  • 60 g orzechów nerkowca lub innych orzechów
  • 600 g brokułów
  • 600 g kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Po 40 g masła i oliwy z oliwek
  • Sól himalajska lub morska, pieprz i papryka wędzona do smaku
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • Można dodać filet z kurczaka lub indyka doprawione ulubionymi przyprawami
  • Opcjonalnie parmezan starty do posypania

Technika wykonania

1

Orzechy zblendować.
Brokuły i kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie najlepiej na parze, krótko tak żeby były al dente.

2

Cebulę i czosnek również zblendować dodać masło oliwę i paprykę, dusić na małym ogniu kilka minut aż się cebula i czosnek zeszklą.

3

Dodajemy około 150 ml wody, która pozostała z gotowania brokułów.

4

Następnie dodajemy orzechy, jogurt, pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.

5

Różyczki brokułów, kalafiora polewamy sosem, opcjonalnie posypujemy startym parmezanem.

Smacznego

Udostępnij

One Comment

  1. Halina

    Nawet fajne papu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *