Rewelacyjny pomysł na szybki obiad . Do warzyw możesz dodać pierś z kurczaka .

Brokuł i kalafior w sosie jogurtowym

  • Przygotowanie20 min
  • Wykonanie10 min
  • Całkowity czas wykonania30 min
  • Ilość porcji4

Lista składników

  • 60 g orzechów nerkowca lub innych orzechów
  • 600 g brokułów
  • 600 g kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Po 40 g masła i oliwy z oliwek
  • Sól himalajska lub morska, pieprz i papryka wędzona do smaku
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • Można dodać filet z kurczaka lub indyka doprawione ulubionymi przyprawami
  • Opcjonalnie parmezan starty do posypania

Technika wykonania

1

Orzechy zblendować.
Brokuły i kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie najlepiej na parze, krótko tak żeby były al dente.

2

Cebulę i czosnek również zblendować dodać masło oliwę i paprykę, dusić na małym ogniu kilka minut aż się cebula i czosnek zeszklą.

3

Dodajemy około 150 ml wody, która pozostała z gotowania brokułów.

4

Następnie dodajemy orzechy, jogurt, pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.

5

Różyczki brokułów, kalafiora polewamy sosem, opcjonalnie posypujemy startym parmezanem.

Smacznego

Udostępnij

One Comment

  1. Halina

    Nawet fajne papu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *