Pyszna chrupiąca skórka, zapach pieczonego chleba w całym domu. Mmniaam, aż ślinka napływa do ust. Nic nie zastąpi smaku domowego pieczywa . Wiesz co jesz, to jest ważne.

Chleb pszenny na zakwasie

Pyszna chrupiąca skórka, zapach pieczonego chleba w całym domu. Mmniaam, aż ślinka napływa do ust. Nic nie zastąpi smaku domowego pieczywa. Wiesz co jesz, to jest ważne.
  • Przygotowanie7 godz 30 min
  • Wykonanie40 min
  • Całkowity czas wykonania8 godz 10 min
  • Ilość porcji1 bochenek

Lista składników

  • 300 g zakwasu
  • 250 g wody
  • 500 g maki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka soli

Technika wykonania

1

Zakwas wymieszać z wodą. Dodać mąkę i sól. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut lub ręcznie ok. 10 minut). Ciasto powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i jedynie delikatnie lepić się do dłoni. Nie należy dodawać zbyt dużo mąki podczas wyrabiania. Z czasem ciasto powinno stawać się coraz bardziej elastyczne.

2

Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. W trakcie wyrastania dwa razy przekładać ciasto dłońmi, można wyjąć na blat lub robić to w naczyniu

3

Po upływie 3 godzin przełożyć ciasto do naczynia do pieczenia posmarowanego olejem i obsypanego mąką. Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C – wraz z blachą do pieczenia, program „góra + dół”.

5

Wyrośnięty bochenek, naciąć w kilku miejscach, wstawić do piekarnika.

6

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na blachę na dole wlać około 500 ml wody .

7

Piec w temperaturze 250 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *