Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie upieczony chleb. Gdy upieczesz go raz , nie będziesz już chciał kupować gotowego w sklepie. Nie dość ,że jest smaczny to jeszcze zdrowy i wiesz co jest w składzie

Chleb żytni na zakwasie

Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie upieczony chleb. Gdy upieczesz go raz, nie będziesz już chciał kupować gotowego w sklepie. Nie dość, że jest smaczny to jeszcze zdrowy i wiesz co jest w składzie

  • Przygotowanie6 godz
  • Wykonanie40 min
  • Całkowity czas wykonania6 godz 40 min
  • Ilość porcji1 bochenek

Lista składników

  • 120 g mąka żytnia razowa
  • 300 ml letnia woda
  • 1 łyżeczka sól
  • 165 g zakwas żytni
  • 250 g mąka żytnia jasna typ 720

Technika wykonania

1
Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
2
Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny do “wyrośnięcia”
3
Po upływie tego czasu dodaj resztę mąki żytniej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami lub mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia.
4
Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika. Sprawdź wbijając w niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu jest sucha chleb jest gotowy.

Smacznego

Udostępnij

One Comment

  1. Marcin206

    Chlebek pieczony własnoręcznie jest najlepszy i nie ma żadnych zbędnych dodatków typu polepszacze konserwanty itp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *