Chrupiąca sałatka z rodzynkami

Lekka pyszna sałatka z nutą słodyczy. Spróbuj koniecznie.
- Przygotowanie20 min
- Wykonanie10 min
- Całkowity czas wykonania30 min
- Ilość porcji4 porcje
- Energia w kal./porc.118 cal
- Region kuchni
- europejska
- Kategoria przepisu
- Polecana dla diety
- Bezglutenowa
- Wegańskia
- Wegetariańskia
Lista składników
- 20 g Migdały płatki
- 6 ml Ocet balsamiczny
- 20 ml Oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem sezamowym wtedy sałatka nabierze orzechowego posmaku i aromatu
- 1 g Pieprz czarny
- 50 g Rodzynki suszone
- 20 g Rukola
- 120 g Sałata lodowa
- 1 g Sól morska
Technika wykonania
Przygotowanie potrawy
1
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej na złoty i lekko brązowy kolor. Przełożyć na talerzyk. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie). Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję. Wyłożyć na dno miseczek. Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów.
Smacznego.
Udostępnij
Wartości odżywcze
- Wartość porcji
- Kalorie118
- % Wartość dzienna*
- * The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.