Lekka pyszna sałatka z nutą słodyczy. Spróbuj koniecznie.

Chrupiąca sałatka z rodzynkami

Lekka pyszna sałatka z nutą słodyczy. Spróbuj koniecznie.

  • Przygotowanie20 min
  • Wykonanie10 min
  • Całkowity czas wykonania30 min
  • Ilość porcji4 porcje
  • Energia w kal./porc.118 cal
  • Region kuchni
    • europejska
  • Kategoria przepisu
  • Polecana dla diety
    • Bezglutenowa
    • Wegańskia
    • Wegetariańskia

Lista składników

  • 20 g Migdały płatki
  • 6 ml Ocet balsamiczny
  • 20 ml Oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem sezamowym wtedy sałatka nabierze orzechowego posmaku i aromatu
  • 1 g Pieprz czarny
  • 50 g Rodzynki suszone
  • 20 g Rukola
  • 120 g Sałata lodowa
  • 1 g Sól morska

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej na złoty i lekko brązowy kolor. Przełożyć na talerzyk. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie). Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję. Wyłożyć na dno miseczek. Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów.

Smacznego.

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie118
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *