Czy guma guar jest szkodliwa

„E” to różne dodatki do żywności . Zwykle kojarzą nam się ze szkodliwymi zbędnymi i sztucznymi substancjami. Ale bywają wśród nich wyjątki

Jednym z z takich wyjątków jest guma guar oznaczona symbolem E412.

Jest to naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Wytwarzana jest z ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba rosnącej  głównie na terenach Indii i Pakistanu. Posiada właściwości wiążące wodę, podwyższa  lepkość innych substancji i znajduje zastosowanie jako stabilizator. Tym cechom zawdzięcza swoją popularność i jest często wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Wykorzystuje się ją też  w przemyśle papierniczym , tekstylnym, farmaceutycznym , kosmetycznym.

Jest stosowana przez ludzkość od wieków do różnych celów,  w Indiach wytwarza się ją prawdopodobnie już od XIII wieku.  .

Guma guar to błonnik rozpuszczalny, pobudza wypróżnienia oraz łagodzi dolegliwości jelit związane z uchyłkowatością jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna, zapaleniem jelita grubego i zespołem jelita drażliwego. Wykorzystuje się ją w  środkach zapobiegającym zaparciom. Ważne jest w trakcie jej stosowania spożywanie odpowiedniej ilości wody.

Guma guar jest składnikiem suplementów diety, których zadaniem jest zmniejszanie apetytu, a przez to łatwiejsza kontrola masy ciała. W obecności wody pęcznieje, wypełniając przewód pokarmowy i spowalniając opróżnianie żołądka. Dzięki temu ułatwia kontrolowanie apetytu.

Guma guar jest dodatkiem do żywności „ogólnie uznawanym za bezpieczny” , posiada status GRAS, a co za tym idzie nie wymagane jest ustalanie wartości dopuszczalnego dziennego spożycia.

Guma guar jest naturalnym polisacharydem o funkcjach błonnika rozpuszczalnego, zatem nie tylko nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, wręcz przeciwnie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Spowalnia wchłanianie cukru do krwi,  zapobiegając skokom glukozy i nagłym wyrzutom insuliny. Ułatwia  kontrolowanie cukrzycy i inne schorzenia z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Stwierdzono również, że guma guar w posiłkach wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi.

Spowalnia ona trawienie skrobi, gdyż tworzy wokół jej ziaren żelową otoczkę utrudniającą dostęp enzymom trawiennym.

Jakie jeszcze E pozyskiwane są z naturalnych składników i uznawane za bezpieczne?

E 101 – ryboflawina

Witamina B2 zwana ryboflawiną, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych w organizmie.  Naturalnie występuje m.in. w wątróbce, jajach, serach, fasoli czy dziczyźnie. Dodaje się ją do serów, płatków śniadaniowych , musztardy.

E 100 – kurkumina – naturalny żółty barwnik pozyskiwany z kurkumy

E 140 – chlorofile i chlorofiliny to naturalny zielony barwnik spożywczy pozyskiwany  z pokrzyw, traw i lucerny. Dodaje się go np. do gum do żucia, zup oraz wyrobów cukierniczych.

E 160a -karotenoidy i beta-karoten

Karotenoidy używane są w napojach gazowanych, jogurtach, maśle i margarynie. Są nieszkodliwe i wytwarza się je z roślin.

E 160d -likopen– zawarty w pomidorach

E 300 -kwas askorbinowy– syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C

E 406 -agar

Jest cennym źródłem błonnika i środkiem żelującym i spulchniającym pozyskiwanym z krasnorostów występujących w Japonii. Wykorzystuje się go w produkcji dżemów, galaretek oraz słodyczy, takich jak np. ptasie mleczko. Można również zagęszczać nim sosy i zupy.

Warto poczytać o danym składniku , nie zakładając z góry , że  jest szkodliwy.

Zachęcam Was do czytania etykiet produktów spożywczych i do świadomego kupowania.

Nasze zdrowie zależy w ogromnym stopniu od tego jak się odżywiamy.

Wiele z chorób jest dietozależnych , napiszę Wam o tym w jednym z kolejnych artykułów.

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *