Dieta przy refluksie

Jak sobie radzić z przykrymi objawami refluksu i zgagi ? O znaczeniu diety i domowych sposobach na te dolegliwości przeczytasz w tym artykule.

Refluks to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z niestrawionym pokarmem do przełyku cofa się kwas solny i enzymy trawienne wywołując nieprzyjemne pieczenie czyli zgagę.

Należy udać się do lekarza w celu zdiagnozowania przyczyn i zaaplikowania odpowiednich leków.

Przy refluksie warto zadbać o odpowiednią dietę , unikając produktów , które nasilają te nieprzyjemne dla nas objawy.

 

Dieta przy refluksie

Produkty dozwolone
Produkty nie wskazane

– wskazane jest gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu, duszenie
– chude mięsa (kurczak , indyk, cielęcina) i dobrej jakości wędliny (szynki drobiowe, polędwica)
– łuskany biały ryż, kasza manna i jęczmienna, kluski i makaron nitki,
– chude produkty mleczne – twaróg, mleko, śmietana, jogurty, serki homogenizowane, kefir i białe serki
– pieczywo graham
– warzywa i owoce: marchew, kalafior, szpinak, buraki, gotowane ziemniaki, szpinak, kabaczki, szparagi, jabłka bez skórki, banany, morele, winogrona
– chude ryby (pstrąg, dorsz, sandacz)
– jaja na miękko, lekko ścięta jajecznica bez dodatku tłuszczu do smażenia
– przyprawy i zioła: bazylia, oregano, koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia ,cynamon, cukier i wanilia, kardamon
– słodycze: ciasto biszkoptowe, ciasta drożdżowe, ewentualnie owocowe musy, galaretki i budynie
– masło i oleje roślinne
– niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej)
– przeciw wskazane jest smażenie
– tłuste potrawy, zwłaszcza tłuste gatunki mięs i drobiu, np. kaczka, golonka, gęś , dziczyzna oraz wędlin, np. baleron, salami, pasztety
– tłuste ryby ( łosoś , halibut , węgorz)
– tłusty nabiał, np. żółte sery, sery pleśniowe i topione
– pieczywo razowe, żytnie i chrupkie, ryż brązowy
– fast-foody, keczup, musztarda , sosy instant
– jaja na twardo
– warzywa i owoce: ogórki, pomidory, papryka, kapusta, fasola, groch, rzodkiewka, por, cebula, czosnek , cytrusy, owoce kandyzowane i pestkowe, gruszki, orzechy
– potrawy i produkty z dodatkiem octu, np. marynowane grzyby, sałatki z dodatkiem sosu winegret
– ostre przyprawy, np. pieprz cayenne, chilli
– czekolada w każdej postaci, np. cukierków czekoladowych, batoników, tortów czekoladowych
– soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy
– mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) alkohol, napoje gazowane

Pozostałe ważne zalecenia :

– posiłki jedz w regularnych odstępach czasu, stosuj zasadę mniej, a częściej
-unikaj obcisłych ubrań
-jeśli masz nadwagę, pozbądź się zbędnych kilogramów
-jeśli jesteś palaczem zerwij z nałogiem
-śpij na dodatkowej poduszce tak by głowa tułów były wyżej od reszty ciała, najlepiej jest spać na lewym boku,
-ostatni posiłek przed snem zjedz nie później niż 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka
-unikaj drzemek po posiłku
 
Do rozwoju choroby refluksowej przełyku może dojść  w przebiegu niektórych chorób np.: cukrzycy, twardziny, chorób związanych z przewlekłym nadużywaniem alkoholu oraz niektórych zaburzeń hormonalnych.

Rolę w powstawaniu refluksu mogą też odgrywać niektóre leki, np. doustne środki antykoncepcyjne , leki stosowane w chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym i chorobach płuc. Poinformuj lekarza jakie leki zażywasz.

Doraźnie w przypadku wystąpienia zgagi możesz zastosować leki bez recepty zobojętniające działanie kwasu żołądkowego.

Domowe sposoby na zgagę:

-napar z imbiru
-napar z kminu rzymskiego
-mieszanki ziołowe z zawartością anyżku, kopru włoskiego, cynamonu, kardamonu, prawoślazu lekarskiego ( zanim je zastosujesz skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą fitoterapii)
-mleko
-migdały
-szklanka ciepłej wody z łyżeczką sody oczyszczonej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *