
Dieta przy refluksie
Jak sobie radzić z przykrymi objawami refluksu i zgagi ? O znaczeniu diety i domowych sposobach na te dolegliwości przeczytasz w tym artykule.
- Marzena
- 30/06/2020
- Brak komentarzy
Refluks to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z niestrawionym pokarmem do przełyku cofa się kwas solny i enzymy trawienne wywołując nieprzyjemne pieczenie czyli zgagę.
Należy udać się do lekarza w celu zdiagnozowania przyczyn i zaaplikowania odpowiednich leków.
Przy refluksie warto zadbać o odpowiednią dietę , unikając produktów , które nasilają te nieprzyjemne dla nas objawy.
Dieta przy refluksie
Produkty dozwolone | Produkty nie wskazane |
---|---|
– wskazane jest gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu, duszenie – chude mięsa (kurczak , indyk, cielęcina) i dobrej jakości wędliny (szynki drobiowe, polędwica) – łuskany biały ryż, kasza manna i jęczmienna, kluski i makaron nitki, – chude produkty mleczne – twaróg, mleko, śmietana, jogurty, serki homogenizowane, kefir i białe serki – pieczywo graham – warzywa i owoce: marchew, kalafior, szpinak, buraki, gotowane ziemniaki, szpinak, kabaczki, szparagi, jabłka bez skórki, banany, morele, winogrona – chude ryby (pstrąg, dorsz, sandacz) – jaja na miękko, lekko ścięta jajecznica bez dodatku tłuszczu do smażenia – przyprawy i zioła: bazylia, oregano, koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia ,cynamon, cukier i wanilia, kardamon – słodycze: ciasto biszkoptowe, ciasta drożdżowe, ewentualnie owocowe musy, galaretki i budynie – masło i oleje roślinne – niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej) | – przeciw wskazane jest smażenie – tłuste potrawy, zwłaszcza tłuste gatunki mięs i drobiu, np. kaczka, golonka, gęś , dziczyzna oraz wędlin, np. baleron, salami, pasztety – tłuste ryby ( łosoś , halibut , węgorz) – tłusty nabiał, np. żółte sery, sery pleśniowe i topione – pieczywo razowe, żytnie i chrupkie, ryż brązowy – fast-foody, keczup, musztarda , sosy instant – jaja na twardo – warzywa i owoce: ogórki, pomidory, papryka, kapusta, fasola, groch, rzodkiewka, por, cebula, czosnek , cytrusy, owoce kandyzowane i pestkowe, gruszki, orzechy – potrawy i produkty z dodatkiem octu, np. marynowane grzyby, sałatki z dodatkiem sosu winegret – ostre przyprawy, np. pieprz cayenne, chilli – czekolada w każdej postaci, np. cukierków czekoladowych, batoników, tortów czekoladowych – soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy – mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) alkohol, napoje gazowane |
Pozostałe ważne zalecenia :
– posiłki jedz w regularnych odstępach czasu, stosuj zasadę mniej, a częściej
-unikaj obcisłych ubrań
-jeśli masz nadwagę, pozbądź się zbędnych kilogramów
-jeśli jesteś palaczem zerwij z nałogiem
-śpij na dodatkowej poduszce tak by głowa tułów były wyżej od reszty ciała, najlepiej jest spać na lewym boku,
-ostatni posiłek przed snem zjedz nie później niż 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka
-unikaj drzemek po posiłku
Do rozwoju choroby refluksowej przełyku może dojść w przebiegu niektórych chorób np.: cukrzycy, twardziny, chorób związanych z przewlekłym nadużywaniem alkoholu oraz niektórych zaburzeń hormonalnych.
Rolę w powstawaniu refluksu mogą też odgrywać niektóre leki, np. doustne środki antykoncepcyjne , leki stosowane w chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym i chorobach płuc. Poinformuj lekarza jakie leki zażywasz.
Doraźnie w przypadku wystąpienia zgagi możesz zastosować leki bez recepty zobojętniające działanie kwasu żołądkowego.
Domowe sposoby na zgagę:
-napar z imbiru
-napar z kminu rzymskiego
-mieszanki ziołowe z zawartością anyżku, kopru włoskiego, cynamonu, kardamonu, prawoślazu lekarskiego ( zanim je zastosujesz skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą fitoterapii)
-mleko
-migdały
-szklanka ciepłej wody z łyżeczką sody oczyszczonej