Dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa zwana też podagrą, artretyzmem jest chorobą przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu w organizmie kwasu moczowego. Jego nadmiar odkłada się w postaci kryształków w stawach i tkankach okołostawowych, powodując między innymi objawy bólowe

Dna moczanowa zwana też podagrą, artretyzmem jest chorobą przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu w organizmie kwasu moczowego. Jego nadmiar odkłada się w postaci kryształków w stawach i tkankach okołostawowych, powodując między innymi objawy bólowe


Dna jest chorobą cywilizacyjną, powiązaną z niewłaściwym sposobem odżywiania. Jej występowaniu sprzyja nadmiar mięsa, tłustych potraw , alkoholu i kawy w diecie. Mogą ją też wywołać przesadne i źle przeprowadzone głodówki.

Dieta w dnie moczanowej powinna być zbilansowana, dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Główną zasada diety zalecanej w tym schorzeniu jest ograniczenie spożycia pokarmów zawierających tak zwane puryny. Zawartość puryn w produktach spożywczych jest przeliczana na ilość wytwarzanego kwasu moczowego po ich spożyciu .

Wśród produktów zalecanych w w/w diecie ,które zawieraja niewielką ilość puryn znajdziemy:

NABIAŁ:

mleko , serek wiejski, ser żółty

jaja

MIESO:

schab wieprzowy gotowany, wędliny parzone nie wędzone

PIECZYWO:

bułki kajzerki, chleb pszenno żytni

makaron, ryż

WARZYWA :

cebula ,buraki ,marchew ,pomidor ,ogórki ,ziemniaki, kapusta biała i kiszona, cukinia, rzodkiewki, sałata

OWOCE:

jabłka ,kiwi, pomarańcze, truskawki ,wiśnie , winogrona ,ananas, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki , maliny, porzeczki, orzechy włoskie,laskowe, ziemne

dżemy, cukier, miód

Produkty o wysokim stężeniu puryn , których jedzenie jest zakazane to :

RYBY sardynka pstrąg łosoś karp sola dorsz śledź szprot wędzony ,makrela sandacz szczupak krewetki skorupiaki
MIĘSO mięso wieprzowe tłuste,kurczak jagnięcina cielęcina wołowina wątroba, nerki, płucka – podroby dziczyzna
WARZYWA brokuły papryka por brukselka szpinak groszek zielony kukurydza kalafior grzyby

ALKOHOL





Produkty o średniej zawartości puryn które można spożywać , ale w ograniczonych ilościach:

parówki wysoko gatunkowe z małą ilością tłuszczu
flądra lin
dynia fasolka szparagowa kapusta włoska kapusta czerwona fasola biała soczewica groch
banany melon


Dieta niskopurynowa powinna dostarczać poniżej 300 mg kwasu moczowego dziennie.
Przy ataku dny zalecane jest ograniczenie tej wartości do 120 mg, co można osiągnąć stosując tylko produkty z grupy wskazanych do spożycia.



Podsumowując produkty dozwolone to :
pieczywo- pszenne, żytnie i razowe,
mąka – pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa,
makarony – wszystkie gatunki,
kasze – wszystkie rodzaje,zdrowa kanapka
mleko ,
sery chude, twarogowe,
jaja całe, białko, żółtko,
mięso w ograniczonych ilościach – baranina chude mięso, kurczak bez skóry – filet, królik,
ryby – sandacz, tuńczyk , halibut w ograniczonych ilościach dorsz, karp,
masło i śmietana w ograniczonych ilościach,
ziemniaki – gotowane,
warzywa – kalafior, pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki , seler, buraki,
owoce – jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie,
cukier i słodycze – cukier, miód, dżemy, marmolady, konfitury,
przyprawy : koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon,


Produkty zabronione :
sery – tłuste,
mięso – tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg,serce, kury, gęś, karkówka, boczek,
ryby – sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone i konserwowe, anchois, owoce morza,
zboża – gryka, kiełki pszenne,
warzyw – soja, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi
owce – suszone morele,
używki – mocna czarna herbata , kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu,
inne – nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasto francuskie, ciastka kremowe
tłuszcze – smalec, słonina, boczek


Z diety należy wykluczyć zupy i sosy na wywarach mięsnych, galarety, galantyny, ikrę.

Jadłospisy powinny być urozmaicone,uwzględniające produkty świeże i najlepszej jakości.
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia ,najbardziej wskazane byłoby spożywanie 5 posiłków dziennie. Ostatni posiłek należy spożyć 3 – 4 godzin przed snem , bo w nocy zwiększa się gromadzenie kwasu moczowego .


Zaleca się odpowiednie nawadnianie organizmu około 3 litrów płynów (herbata zielona, woda, soki rozprowadzane wodą, napary ziołowe ), napoje powinno się pić w niewilkich ilościach cały dzień.

Wskazane jest aby potrawy były gotowane w wodzie i na parze, co sprzyja wypłukiwaniu puryn zawartych w tych produktach do wywaru.
Głodówki w leczeniu dny są zabronione- wiążą się z ketozą , a ta może wyzwalać ataki dny.


W trakcie leczenia dny moczanowej należy unikać

-nadmiernego wysiłku fizycznego

-sytuacji stresujących

-wychłodzenia organizmu

-gwałtownych kuracji odchudzających


Stosując odpowiednią dietę chorzy mogą osiągnąć świetne efekty.

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *