Boże narodzenie bez pierogów z kapustą i grzybami nie może się odbyć . Jeśli też tak uważacie koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami

Boże narodzenie bez pierogów z kapustą i grzybami nie może się odbyć . Jeśli też tak uważacie koniecznie wypróbujcie ten przepis.

  • Przygotowanie40 min
  • Wykonanie1 godz
  • Całkowity czas wykonania1 godz 40 min
  • Ilość porcji1 porcja
  • Energia w kal./porc.304 cal
  • Region kuchni
    • europejska
  • Kategoria przepisu
  • Technika wykonania
    • gotowan
  • Polecana dla diety
    • Wegańskia
    • Wegetariańskia

Lista składników

ciasto

  • 70 g Mąka pszenna biała
  • 30 ml Woda

farsz

  • 4 g Borowik suszony
  • 13 g Cebula
  • 60 g Kapusta kiszona
  • 2 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Pieprz czarny

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Grzyby namoczyć najlepiej na noc lub na kilka godzin, następnie zagotować w wodzie, w której się moczyły.

Pokroić drobno.

2

Kapustę przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna i pokroić. Zalać wodą z grzybów, dodać posiekane borowiki i gotować do miękkości. Następnie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dorzucić kapustę i wymieszać. Przyprawić.

3

Przygotować ciasto na pierogi: wyrabiać mąkę z gorącą wodą. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dolać wody, jeśli zbyt miękkie- mąki. Rozwałkować ciasto na cienkie placki i wykroić szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć porcję farszu i skleić pierogi tak, aby się nie rozpadły. Pierogi gotować w osolonej wodzie, około 3-5 minut, aż wypłyną.

Smacznego.

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie304
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *