Domowa pasta sezamowa to doskonały dodatek do potraw kuchni orientalnej i wegańskiej. Pełna zdrowych tłuszczy i witamin, jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Domowa pasta tahini

Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Naprawdę, nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy ładnie uprażyć sezam, co ma za zadanie zintensyfikowanie zapachu i smaku ziaren. Zmielić i już. Tahini gotowa.

  • Przygotowanie10 min
  • Wykonanie10 min
  • Całkowity czas wykonania20 min
  • Ilość porcji1

Lista składników

  • 1 szklanka ziaren sezamu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego lub pestek dyni

Technika wykonania

1

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.

2

Przesypujemy je do blendera i miksujemy (30 sekund miksowania, 10-20 sekund przerwy).

3

Powoli dolewamy oleju.

4

Przekładamy do słoika, zakręcamy i trzymamy w lodówce.

Im dłużej będziemy miksować, tym gładsza będzie pasta. Nie trzymamy w szafce, bo tłuszcz ma to do siebie, że potrafi jełczeć.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *