Domowa pasta tahini
Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Naprawdę, nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy ładnie uprażyć sezam, co ma za zadanie zintensyfikowanie zapachu i smaku ziaren. Zmielić i już. Tahini gotowa.
- Przygotowanie10 min
- Wykonanie10 min
- Całkowity czas wykonania20 min
- Ilość porcji1
- Region kuchni
- Śródziemnomorska
- Arbska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- prażenie
- miksowanie
- Tags
Lista składników
- 1 szklanka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego lub pestek dyni
Technika wykonania
1
Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.
2
Przesypujemy je do blendera i miksujemy (30 sekund miksowania, 10-20 sekund przerwy).
3
Powoli dolewamy oleju.
4
Przekładamy do słoika, zakręcamy i trzymamy w lodówce.
Im dłużej będziemy miksować, tym gładsza będzie pasta. Nie trzymamy w szafce, bo tłuszcz ma to do siebie, że potrafi jełczeć.
Smacznego