Szybkie i bardzo smaczne bułeczki, które będą gotowe w niecałą godzinę.

Ekspresowe bułki bez drożdży i zakwasu

  • Przygotowanie10 min
  • Całkowity czas wykonania35 min
  • Gotowe w min.15-25
  • Ilość porcji8sztuk

Lista składników

  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 35 dkg mąki pełnoziarnistej ( możesz użyć różnych rodzajów mąki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • Białko do posmarowania (opcjonalnie)
  • Czarnuszka do posypania

Technika wykonania

1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

2

Do misy robota kuchennego wlej mleko i olej, dodaj jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól , miód , wymieszać.

3

Z ciasta uformować 8 bułek .

4

Układać je na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować białkiem  z jajka, posypać nasionami czarnuszki

5

Piec około 15-25 minut ,do czasu aż bułki się zrumienią

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *