Uwielbiam te frytki i mogę je jeść bezkarnie . Są pyszne, spróbujcie koniecznie.

Frytki z selera

Uwielbiam frytki, ale nie zawsze muszą być zrobione z ziemniaków. Słodkie ziemniaki, marchew, pasternak i inne korzenie działają świetnie. Jednym z najlepszych wyborów jest korzeń selera. A jeśli masz trochę świeżego tymianku do posypania gotowych frytek, jeszcze lepiej.
  • Przygotowanie30 min
  • Wykonanie35 min
  • Całkowity czas wykonania1 godz 5 min
  • Ilość porcji3-4

Lista składników

  • 30ml oleju rzepakowego
  • 1g pieprzu czarnego
  • 325g selera korzeniowego
  • 5g sóli morskiej lub himalajskiej
  • 5g tymianku (najlepiej świeży)
  • 5g ulubionych ziół

Technika wykonania

1

Seler umyć i obrać,  pokroić w plastry, potem w słupki tak, aby wyglądał jak frytki.

2

Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, spryskać olejem, posolić i posypać pieprzem oraz ulubionymi ziołami .

3

Wstawić frytki do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 40 min, pamiętając o tym, żeby w międzyczasie je obrócić.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *