Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus to wegańska pasta z ciecierzycy i tahini. Z dodatkiem pomidorów smakuje jeszcze lepiej! Idealna jako dodatek do kanapek lub gęsty dip do słonych przekąsek.
- Przygotowanie10 min
- Wykonanie1 godz 30 min
- Całkowity czas wykonania1 godz 40 min
- Gotowe w min.180
- Region kuchni
- Śródziemnomorska
- Arabska
- Kategoria przepisu
- Polecana dla diety
- Wegańskia
- Tags
Lista składników
- 1-2 ząbki czosnku
- 400 g ciecierzycy ugotowanej
- 50 g pasty tahini
- 20-40 g soku z cytryny lub limonki
- 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- sól himalajska, kminek i pieprz do smaku
Technika wykonania
1
Ciecierzycę namoczyć na noc .
2
Na drugi dzień ugotować, nie solić (około 1,5h).
3
Po ostygnięciu, odsączyć, dodać pozostałe składniki i zmiksować
4
W zależności od upodobań dodać taką ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Smacznego