Hummus to wegańska pasta z ciecierzycy i tahini. Z dodatkiem pomidorów smakuje jeszcze lepiej! Idealna jako dodatek do kanapek lub gęsty dip do słonych przekąsek.

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus to wegańska pasta z ciecierzycy i tahini. Z dodatkiem pomidorów smakuje jeszcze lepiej! Idealna jako dodatek do kanapek lub gęsty dip do słonych przekąsek.

  • Przygotowanie10 min
  • Wykonanie1 godz 30 min
  • Całkowity czas wykonania1 godz 40 min
  • Gotowe w min.180

Lista składników

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 g ciecierzycy ugotowanej
  • 50 g pasty tahini
  • 20-40 g soku z cytryny lub limonki
  • 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • sól himalajska, kminek i pieprz do smaku

Technika wykonania

1

Ciecierzycę namoczyć na noc .

2

Na drugi dzień ugotować, nie solić (około 1,5h).

3

Po ostygnięciu, odsączyć, dodać pozostałe składniki i zmiksować

4

W zależności od upodobań dodać taką ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *