Karp pieczony w miodzie

Lubicie karpia? Ja bez tej rybki nie wyobrażam sobie wigilii. Dziś mam propozycję na jego upieczenie w nieco innej oprawie.
- Przygotowanie30 min
- Wykonanie20 min
- Perform Time20 godz
- Całkowity czas wykonania20 godz 50 min
- Ilość porcji4 porcje
- Energia w kal./porc.381 cal
- Region kuchni
- europejska
- Kategoria przepisu
- Polecana dla diety
- Bezglutenowa
- Wegańskia
- Wegetariańskia
Lista składników
- 105 g Cebula
- 5 g Czosnek
- 850 g Karp świeży płaty , filety
- 16 g Masło klarowane
- 45 g Mąka pszenna
- 50 g Miód pszczeli
- 20 g Musztarda
- 5 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Pieprz czarny
- 1 g Sól morska
Technika wykonania
Przygotowanie potrawy
Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje. Posypać solą. Cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć płaty karpia w naczyniu przekładając je cebulą, lekko docisnąć, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na noc.
Wyjąć karpie z naczynia, usunąć cebulę (nie będzie potrzebna) a następnie obtoczyć w mące pszennej. Włożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami po około 3 – 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć obrany i cieniutko pokrojony czosnek. Polać mieszanką miodu, musztardy i oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 15 minut.
Smacznego
Udostępnij
Wartości odżywcze
- Wartość porcji
- Kalorie381
- % Wartość dzienna*
- * The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.