Lubicie karpia? Ja bez tej rybki nie wyobrażam sobie wigilii. Dziś mam propozycję na jego upieczenie w nieco innej oprawie.

Karp pieczony w miodzie

Lubicie karpia? Ja bez tej rybki nie wyobrażam sobie wigilii. Dziś mam propozycję na jego upieczenie w nieco innej oprawie.

  • Przygotowanie30 min
  • Wykonanie20 min
  • Perform Time20 godz
  • Całkowity czas wykonania20 godz 50 min
  • Ilość porcji4 porcje
  • Energia w kal./porc.381 cal
  • Region kuchni
    • europejska
  • Kategoria przepisu
  • Polecana dla diety
    • Bezglutenowa
    • Wegańskia
    • Wegetariańskia

Lista składników

  • 105 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 850 g Karp świeży płaty , filety
  • 16 g Masło klarowane
  • 45 g Mąka pszenna
  • 50 g Miód pszczeli
  • 20 g Musztarda
  • 5 ml Oliwa z oliwek
  • 1 g Pieprz czarny
  • 1 g Sól morska

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje. Posypać solą. Cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć płaty karpia w naczyniu przekładając je cebulą, lekko docisnąć, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na noc.

2

Wyjąć karpie z naczynia, usunąć cebulę (nie będzie potrzebna) a następnie obtoczyć w mące pszennej. Włożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami po około 3 – 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu położyć obrany i cieniutko pokrojony czosnek. Polać mieszanką miodu, musztardy i oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 15 minut.

Smacznego

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie381
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *