Sery kozie

Sery oraz inne przetwory z mleka koziego zyskują coraz szersze grono zwolenników. Zapraszam Was do lektury , w treści znajdziecie odpowiedź na pytanie dlaczego warto je jeść

Sery kozie powinien jeść każdy . Stanowią bogate źródło oligosacharydów, czyli probiotyków, które docierając do jelita grubego, stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.

Sery kozie mają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, wapnia, potasu, fosforu i magnezu.

Badania wykazują, że mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin.

To wyjątkowo czyste zwierzęta, co automatycznie przekłada się na stopień zanieczyszczenia mleka. Mleko współcześnie żyjących krów zawiera około 400% więcej pestycydów.

Naukowcy twierdzą ,że przetwory kozie pozytywnie działają na nasz organizm przy schorzeniach takich jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, choroby wątroby, oskrzeli i płuc, astma.

Regularne spożywanie w różnej postaci przetworów mleka koziego przeciwdziała zawałom i chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi. Produkty te mają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. Mleko kozie może być  stosowane zamiast mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, cierpiących na jego nietolerancję. Można je podawać już od 4 miesiąca życia.

Badania wykazują że jego systematyczne spożywanie u dzieci wpływa na zwiększenie odporności i wzmocnienie układu kostno-stawowego.

Mleko kozie ze względu na jego właściwości wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym . Już Kleopatra doceniała jego właściwości , stosując kąpiele w mleku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *