Wyborny i elegancki obiad? To kurczak pieczony z gruszkami. Owoce nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. To sprawdzona propozycja na rodzinny obiad lub przyjęcie.

Pieczone udka kurczaka z gruszkami

  • Przygotowanie20 min
  • Wykonanie1 godz
  • Całkowity czas wykonania1 godz 20 min
  • Ilość porcji4

Lista składników

  • 50 dkg udka z kurczaka (można też użyć piersi)
  • 3 szt gruszki ( można użyć jabłek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 3 łyzki sos sojowy
  • cynamon – do smaku
  • czarny pieprz – do smaku

Technika wykonania

Marynata

1

Obierz i wyciśnij czosnek przez prasę. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek i sosem sojowym, dodaj cynamon, pieprz i czosnek, wymieszaj.

2

W powstałej mieszance marynuj mięso – najlepiej przez całą noc, ale wystarczy też kilka godzin.

Wykonanie

3

Umyj gruszki, pokrój na połówki, usuń rdzenie i nasiona. Umieść marynowane mięso i połówki gruszek w naczyniu do pieczenia. Zalej resztą marynaty.

4

Przykryj folią, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut, a następnie zdejmij folię. Piecz przez kolejne 20 minut w temperaturze 200°C.

5

Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć, aż będzie gotowy do podania (ok. 5-10 min).

Można podawać ze świeżą pomarańczą

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *