Kurczak w sosie słodko kwaśnym będzie smakować każdemu

Kurczak słodko kwaśny

Kurczak w sosie słodko kwaśnym będzie smakować każdemu

  • Przygotowanie30 min
  • Gotowe w min.40

Lista składników

Marynata do kurczaka

  • 50 dkg piersi kurczaka lub udek , bez skóry bez kości
  • 1 1/4 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 1 1/2 łyżki aminokwasów kokosowych
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju z awokado
  • Jedna cebula , pokrojona w kostkę
  • 1 cebula dymka z szczypiorem, posiekana
  • 2-3 plasterki imbiru , grubo posiekane
  • Pół jednej całej zielonej papryki , pokrojonej w kostkę

Sos słodko kwaśny

  • ¼ szklanki moreli, fig lub śliwek suszonych
  • 1/3 szklanki soku ananasowego
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli morskiej
  • 4 łyżki wody

Technika wykonania

1

Składniki sosu wymieszaj , podgrzej i zblenduj.

Dopraw kurczaka:
Cienko pokrój piersi z kurczaka lub udka z kurczaka. Dobrze wymieszaj w średniej misce z pozostałymi składnikami . Wstaw do lodówki, przygotowując w międzyczasie pozostałe składniki.

Rozgrzej woka lub dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1,5 łyżki oleju z awokado. Dodaj kurczaka na patelni w jednej płytkiej warstwie i smaż na złoty kolor, około 2-3 minuty. Odłóż na bok wraz z sokiem z kurczaka.

Podgrzej pozostałe 1,5 łyżki oleju na średnim ogniu na tej samej patelni, a następnie obniż ciepło do średniego. Dodaj cebulę, szalotkę i imbir. Dopraw małą szczyptą soli. Smażyć przez 5–10 sekund. Dodaj paprykę. Dopraw kolejną małą szczyptą soli i smaż przez 5–10sekund. Dodaj kurczaka z powrotem do patelni. Dodaj 3 do 4 czubatych łyżek sosu słodko-kwaśnego. Smaż mieszając, aż kurczak całkowicie się ugotuje. Podawaj na gorąco .

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *