Pyszny makowiec na drożdżowym cieście. Nie jest fit , ale te święta są przecież tylko raz w roku .

MAKOWIEC TRADYCYJNY

Pyszny makowiec na drożdżowym cieście. Nie jest fit , ale te święta są przecież tylko raz w roku .

  • Przygotowanie1 godz 30 min
  • Wykonanie45 min
  • Całkowity czas wykonania2 godz 15 min
  • Ilość porcji10 porcji
  • Energia w kal./porc.474 cal
  • Region kuchni
    • Europejska
  • Kategoria przepisu
    • Appetizer
    • Breakfast
  • Technika wykonania
  • Polecana dla diety
    • Wegetariańskia

Lista składników

Ciasto

  • 50 g Drożdże świeże
  • 380 g Mąka pszenna
  • 190 ml Mleko 2%
  • 5szt Jajka(żółtka)
  • 50 g Masło ekstra

Masa

  • 250 g Mak
  • 25 g Rodzynki, suszone
  • 25 g Skórka pomarańczowa

Technika wykonania

Ciasto drożdżowe

1

Do kubka wkruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody, aby ułatwić rozwój drożdży). Dokładnie rozdzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z drobnym cukrem na puszysty krem, dolać ekstrakt wanilii. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Masa makowa

2

Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz miękkie masło. Dokładnie rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę z białek i również wymieszać z masą.

3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 – 3 minuty. Rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ułożyć łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec przez około 45 minut, aż będzie zrumieniony. Po ostudzeniu udekorować skórką pomarańczową.

Smacznego.

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie474
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *