MAKOWIEC TRADYCYJNY

Pyszny makowiec na drożdżowym cieście. Nie jest fit , ale te święta są przecież tylko raz w roku .
- Przygotowanie1 godz 30 min
- Wykonanie45 min
- Całkowity czas wykonania2 godz 15 min
- Ilość porcji10 porcji
- Energia w kal./porc.474 cal
- Region kuchni
- Europejska
- Kategoria przepisu
- Appetizer
- Breakfast
- Technika wykonania
- Polecana dla diety
- Wegetariańskia
Lista składników
Ciasto
- 50 g Drożdże świeże
- 380 g Mąka pszenna
- 190 ml Mleko 2%
- 5szt Jajka(żółtka)
- 50 g Masło ekstra
Masa
- 250 g Mak
- 25 g Rodzynki, suszone
- 25 g Skórka pomarańczowa
Technika wykonania
Ciasto drożdżowe
Do kubka wkruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody, aby ułatwić rozwój drożdży). Dokładnie rozdzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z drobnym cukrem na puszysty krem, dolać ekstrakt wanilii. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Masa makowa
Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz miękkie masło. Dokładnie rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę z białek i również wymieszać z masą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 – 3 minuty. Rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ułożyć łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec przez około 45 minut, aż będzie zrumieniony. Po ostudzeniu udekorować skórką pomarańczową.
Smacznego.
Udostępnij
Wartości odżywcze
- Wartość porcji
- Kalorie474
- % Wartość dzienna*
- * The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.