Maliny

Maliny to jeden ze znanych i popularnych owoców. Czy znasz wszystkie jego właściwości ?

FitMarzenia-1050608276-032120

Nie ma to jak pyszne świeże maliny ze swojego ogródka. Można je jeść prosto z krzaka jak i wyczarować z nich mnóstwo pyszności.

Ja używam ich do deserów, ciast. Robię też sok i dżem, idealne na zimowe dni. To wspomnienie lata – pyszny smak owoców zamknięty w słoiku.

A teraz kilka zdań o właściwościach malin:

W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe.

Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo).

Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia).

Właściwości zdrowotne mają również łodygi malin. Zawierają one szereg witamin i minerałów, wśród których wymienia się witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, magnez, wapń, żelazo, potas, posiadają niski indeks glikemiczny, polecane są osobom chorującym na cukrzycę, herbatka z liści pomaga zwalczać mdłości i wymioty.

Malinowa herbata czy sok pomogą zwalczyć gorączkę, “wypocić chorobę”, zniwelować niewielki ból gardła, złagodzić kaszel, a przede wszystkim skutecznie się rozgrzać, by do infekcji w ogóle nie dopuścić. Znane jest również ich działanie uspokajające, i obniżające ciśnienie krwi.

Maliny mają zastosowanie w medycynie ludowej, ponieważ ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi wspomagają leczenie przeziębień. Sok z malin od wieków stosowany był w leczeniu gorączki, gdyż zarówno liście, jak i owoce mają działanie napotne. Z uwagi na zawartość salicylanów, maliny mają podobne działanie do aspiryny. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Są skuteczne i zarazem w 100 procentach bezpieczne dla organizmu.
Maliny mogą być wykorzystywane jako lekarstwo do zbijania gorączki. Ich skuteczność wynika głównie z tego, że pobudzają gruczoły potowe, dzięki czemu pot odparowuje ze skóry, obniżając temperaturę ciała.

Owoce maliny są smaczne i pachnące. Można je spożywać na surowo, ale też robić z nich przetwory. Są idealne do soków, konfitur i dżemów. Suche owoce maliny nadadzą smak herbacie. Można udekorować nimi domowe wypieki, np. kruche ciastka z malinami. Można użyć ich jako składnik sałatki owocowej.
Malina jest jednym z najbardziej cenionych surowców kosmetycznych. Z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne znalazła zastosowanie dla skór potrzebujących silnej regeneracji. Coraz częściej doceniana jest również przez osoby mające skórę problematyczną, trądzikową.
Maseczki z malin – wpływają na syntezę kolagenu i elastyny – głównych białek podporowych skóry, dzięki którym wyglądamy młodo. Regulują wydzielanie sebum, zmniejszają pory, przeciwdziałają trądzikowi. Wzmacniają naczynia krwionośne, regulują pH skóry, redukują przebarwienia, hamują powstawanie stanów zapalnych oraz wydzielanie melaniny – barwnika odpowiedzialnego za przebarwienia.
Przepis na domową maseczkę zaczerpnięty z strony polskiesuperowoce.pl
Działanie: przeciwstarzeniowe, odmładzające, przeciwłojotokowe, przeciwtrądzikowe, tonizujące, przeciwzapalne, rozjaśniające
Składniki: garść malin, 2 łyżki jogurtu kokosowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka nasion lnu lub siemienia lnianego
Wykonanie: Maliny umyć i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Można odsączyć nadmiar soku, aby maseczka nie była zbyt rzadka. Dodać kolejno jogurt grecki, miód i nasiona lnu. Nakładać na oczyszczoną skórę twarz omijając oczy. Przemasować delikatnie skórę kolistymi ruchami i pozostawić na 15 minut, a następnie spłukać letnią wodą.
Termin ważności maseczki: maseczka wystarczy na 1 użycie.

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *