Mazurek to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na mazurek, bo to pyszne ciasto ma wiele odmian. Ja proponuje przepis na prosty mazurek ze śliwkami

Mazurek śliwkowy

Mazurek to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na mazurek, bo to pyszne ciasto ma wiele odmian. Ja proponuje przepis na prosty mazurek ze śliwkami

  • Przygotowanie30 min
  • Całkowity czas wykonania1 godz
  • Ilość porcji10
  • Poziom trudnościśredni

Lista składników

Ciasto

  • 120 g suszonych śliwek
  • 200 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g miodu
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 żółtka

Wierzch

  • 250 g śliwek suszonych
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 100g gorzkiej czekolady

Technika wykonania

1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 120 g śliwek posiekać na drobne kawałki
2

Do misy robota wrzucić miękkie masło, proszek do pieczenia , miód, wymieszać.

3

Dodać mąkę , rozdrobnione śliwki i żółtka, ponownie wymieszać.

4

Ciasto wyłożyć na blachę 30 na 25 cm, piec około 25 minut.

5

Następnie wystudzić. Posmarować powidłami

6

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

7

Na powidłach rozłożyć śliwki , całość polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *