
Mniszek lekarski i jego nietypowe zastosowanie
Jakie właściwości ma mniszek pospolity? Do czego można go wykorzystać?
- Marzena
- 13/05/2020
- Brak komentarzy
Mniszek pospolity zwany też lekarskim ,a potocznie dmuchawcem lub mleczem to pospolita roślina rosnąca na naszych łąkach. Najczęściej jest traktowany jako chwast , a to błąd. Warto poznać jego właściwości i zacząć wykorzystywać w swojej kuchni i domowej apteczce.
Ma liczne właściwości lecznicze, działa:
– pobudzająco na czynność wątroby – jest żółciopędny
– ułatwia trawienie
– pobudza metabolizm
– moczopędnie
– przeciwzapalnie
– odtruwająco
– rozkurczająco
– przeciwcukrzycowo
– wspomaga układ odpornościowy
– pobudza łaknienie
Jako surowiec zielarski wykorzystuje się liście, korzeń i kwiaty.
Już w starożytnej Grecji sok z mniszka stosowany był jako lek w zapaleniu oczu.
W medycynie wewnętrznie stosuje się wyciągi wodne, alkoholowe i sok z korzenia w zaburzeniach trawienia i metabolizmu, chorobach pęcherzyka żółciowego , dróg żółciowych, wątroby, trzustki, śledziony, żołądka , w obstrukcji, niedokrwistości, kamicy moczowej, skąpomoczu, obrzękach, miażdżycy, zaburzeniach miesiączkowania i hormonalnych, w schorzeniach skórnych i alergicznych.
Zewnętrznie sok mleczny można stosować na kurzajki, brodawki, a po rozrzedzeniu wodą destylowaną do przemywania oczu.
W medycynie ludowej korzeń mniszka i liście wykorzystywane były jako sposób na wiosenne oczyszczenie z toksyn. Napary i odwary z ziela regulują pracę wątroby, pobudzają wydzielanie żółci, a w połączeniu z innymi ziołami – rozpuszczają kamienie żółciowe w woreczku. Ponadto są pomocne w leczeniu trądziku i wyprysków skórnych.
Wiosną można zrobić sobie sałatkę z młodych, starannie wypłukanych listków mniszka, dodając odrobinę czosnku, soli i pieprzu, mieszając składniki z olejem i niewielką ilością soku z cytryny. Po zjedzeniu takiej sałatki następuje poprawa przemiany materii, oczyszczają się nerki i krew z toksyn.
Można też posypać posmarowane pieczywo posiekanymi, wcześniej umytymi listkami.
Podaję Wam kilka przepisów do wykorzystania
Miodek mniszkowy
300-500 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 kg cukru
sok z 2 cytryn
Zbieramy kwiaty
Odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3h, żeby pozbyć się owadów.
Zalewamy kwiaty wodą i gotujemy przez około 20 minut.
Po ostygnięciu wstawimy na 24h do lodówki. Potem gotujemy jeszcze raz i po ostudzeniu odcedzamy.
Do naparu dodajemy cukier i sok z cytryny.
Gotujemy ciągle mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji miodku
jakieś 30min. Im dłużej będzie gotowany tym zrobi się gęstszy. Gorący miodek przelewamy do słoików. Nie wymaga pasteryzacji.
Wino z mniszka
Składniki :
– 300 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
– 1 kg cukru
– 3 l wody
– 1 lub 2 duże cytryny
– 3 g pożywki
– drożdże Malaga
Kwiaty mniszka zebrać najlepiej przy słonecznej pogodzie, gdy są rozkwitnięte i suche. Zebrane kwiaty ułożyć na papierze, żeby opuściły je owady. Następnie trzeba oberwać żółte płatki i wrzucić do garnka. Płatki zalać wodą , dodać dokładnie umytą i sparzoną cytrynę pokrojoną w cienkie plastry, cytryny nie odbierać ze skóry. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 10 minut. Całość odstawić na 24 godziny pod przykryciem . Potem przecedzić, odcisnąć resztki płynu z płatków. Do wywaru dodać cukier, drożdże i pożywkę , dokładnie wymieszać i wlać do gąsiorka. Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciemne miejsce na około 3 – 4 tygodnie. Gdy fermentacja już się całkowicie zakończy, zlać wino znad osadu używając wężyka do zlewania wina. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć korkiem. Wino powinno leżakować co najmniej 3 miesiące przed pierwszą degustacją.
Nalewka wzmacniająca i poprawiająca przemianę materii
Składniki:
około 40 sztuk kwiatów mniszka bez szypułek
1 litr wódki
Przygotowanie: kwiaty, wcześniej pozbawione muszek włożyć do słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknięty słój odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować nalewkę przez gazę, wyciskając kwiaty. Aby nalewka się ustała, pozostawić jeszcze płyn w słoiku na około tydzień. Potem przelać do butelki. Można lekko dosłodzić miodem i dodać sok z cytryny. Nalewkę stosować przed posiłkiem po 2 łyżki 3 razy dziennie.
Znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Kwiaty i liście mniszka wykorzystać można do sporządzenia naturalnych kosmetyków, wzbogacając je o cenne minerały i witaminy. Kosmetyki z udziałem mniszka działają regenerująco i przeciwzapalnie.
Niżej podaję przepis na domowy peeling.
Peeling oczyszczający poprawiający jędrność skóry
Składniki:
1 łyżka posiekanych liści mniszka,
1 łyżka płatków owsianych, gorące mleko
Przygotowanie: płatki i liście zalać gorącym mlekiem, tak aby pokryć składniki. Po napęcznieniu płatków, gęstą papkę należy wmasować w skórę twarzy, potrzymać chwilę, następnie spłukać ciepła wodą