Mniszek lekarski i jego nietypowe zastosowanie

Jakie właściwości ma mniszek pospolity? Do czego można go wykorzystać?

Mniszek pospolity zwany też lekarskim ,a potocznie dmuchawcem lub mleczem to pospolita roślina rosnąca na naszych łąkach. Najczęściej jest traktowany jako chwast , a to błąd. Warto poznać jego właściwości i zacząć wykorzystywać w swojej kuchni i domowej apteczce.
Ma liczne właściwości lecznicze, działa:
– pobudzająco na czynność wątroby – jest żółciopędny
– ułatwia trawienie
– pobudza metabolizm
– moczopędnie
– przeciwzapalnie
– odtruwająco
– rozkurczająco
– przeciwcukrzycowo
– wspomaga układ odpornościowy
– pobudza łaknienie

Jako surowiec zielarski wykorzystuje się liście, korzeń i kwiaty.
Już w starożytnej Grecji sok z mniszka stosowany był jako lek w zapaleniu oczu.

W medycynie wewnętrznie stosuje się wyciągi wodne, alkoholowe i sok z korzenia w zaburzeniach trawienia i metabolizmu, chorobach pęcherzyka żółciowego , dróg żółciowych, wątroby, trzustki, śledziony, żołądka , w obstrukcji, niedokrwistości, kamicy moczowej, skąpomoczu, obrzękach, miażdżycy, zaburzeniach miesiączkowania i hormonalnych, w schorzeniach skórnych i alergicznych.
Zewnętrznie sok mleczny można stosować na kurzajki, brodawki, a po rozrzedzeniu wodą destylowaną do przemywania oczu.
W medycynie ludowej korzeń mniszka i liście wykorzystywane były jako sposób na wiosenne oczyszczenie z toksyn. Napary i odwary z ziela regulują pracę wątroby, pobudzają wydzielanie żółci, a w połączeniu z innymi ziołami – rozpuszczają kamienie żółciowe w woreczku. Ponadto są pomocne w leczeniu trądziku i wyprysków skórnych.
Wiosną można zrobić sobie sałatkę z młodych, starannie wypłukanych listków mniszka, dodając odrobinę czosnku, soli i pieprzu, mieszając składniki z olejem i niewielką ilością soku z cytryny. Po zjedzeniu takiej sałatki następuje poprawa przemiany materii, oczyszczają się nerki i krew z toksyn.

Można też posypać posmarowane pieczywo posiekanymi, wcześniej umytymi listkami.

Podaję Wam kilka przepisów do wykorzystania

Miodek mniszkowy

300-500 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 kg cukru
sok z 2 cytryn

Zbieramy kwiaty
Odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3h, żeby pozbyć się owadów.
Zalewamy kwiaty wodą i gotujemy przez około 20 minut.
Po ostygnięciu wstawimy na 24h do lodówki. Potem gotujemy jeszcze raz i po ostudzeniu odcedzamy.
Do naparu dodajemy cukier i sok z cytryny.
Gotujemy ciągle mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji miodku
jakieś 30min. Im dłużej będzie gotowany tym zrobi się gęstszy. Gorący miodek przelewamy do słoików. Nie wymaga pasteryzacji.

Wino z mniszka

Składniki :
– 300 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
– 1 kg cukru
– 3 l wody
– 1 lub 2 duże cytryny
– 3 g pożywki
– drożdże Malaga

Kwiaty mniszka zebrać najlepiej przy słonecznej pogodzie, gdy są rozkwitnięte i suche. Zebrane kwiaty ułożyć na papierze, żeby opuściły je owady. Następnie trzeba oberwać żółte płatki i wrzucić do garnka. Płatki zalać wodą , dodać dokładnie umytą i sparzoną cytrynę pokrojoną w cienkie plastry, cytryny nie odbierać ze skóry. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 10 minut. Całość odstawić na 24 godziny pod przykryciem . Potem przecedzić, odcisnąć resztki płynu z płatków. Do wywaru dodać cukier, drożdże i pożywkę , dokładnie wymieszać i wlać do gąsiorka. Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciemne miejsce na około 3 – 4 tygodnie. Gdy fermentacja już się całkowicie zakończy, zlać wino znad osadu używając wężyka do zlewania wina. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć korkiem. Wino powinno leżakować co najmniej 3 miesiące przed pierwszą degustacją.

Nalewka wzmacniająca i poprawiająca przemianę materii

Składniki:
około 40 sztuk kwiatów mniszka bez szypułek
1 litr wódki
Przygotowanie: kwiaty, wcześniej pozbawione muszek włożyć do słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknięty słój odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować nalewkę przez gazę, wyciskając kwiaty. Aby nalewka się ustała, pozostawić jeszcze płyn w słoiku na około tydzień. Potem przelać do butelki. Można lekko dosłodzić miodem i dodać sok z cytryny. Nalewkę stosować przed posiłkiem po 2 łyżki 3 razy dziennie.

Znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Kwiaty i liście mniszka wykorzystać można do sporządzenia naturalnych kosmetyków, wzbogacając je o cenne minerały i witaminy. Kosmetyki z udziałem mniszka działają regenerująco i przeciwzapalnie.

Niżej podaję przepis na domowy peeling.

Peeling oczyszczający poprawiający jędrność skóry
Składniki:
1 łyżka posiekanych liści mniszka,
1 łyżka płatków owsianych, gorące mleko

Przygotowanie: płatki i liście zalać gorącym mlekiem, tak aby pokryć składniki. Po napęcznieniu płatków, gęstą papkę należy wmasować w skórę twarzy, potrzymać chwilę, następnie spłukać ciepła wodą

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *