Uwielbiam połączenie malin i czekolady. Te muffinki są obłędne, ich smak uzależnia. Od razu zróbcie podwójną porcję

Muffinki z malinami

Jest to klasyczny przepis na muffinki, który jest wyjątkowy z sokiem cytrynowym i dużą ilością czekolady. Słodkie i cierpkie maliny i czekolada sprawiają, że są to idealne babeczki wiosenne, a sok z cytryny sprawia, że są wyjątkowo bogate i smaczne.

  • Przygotowanie20 min
  • Wykonanie30 min
  • Całkowity czas wykonania50 min
  • Ilość porcji12-15sztuk
  • Energia w kal./porc.218 cal

Lista składników

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120g ksylitolu/miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230g mąki pełnoziarnistej
  • 40g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 180 g malin świeżych lub mrożonych odsączonych z soku

Technika wykonania

1

Czekoladę posiekać na kawałki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zwykłą formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ja korzystam z silikonowej.
Masło rozpuścić przelać do misy miksera.

2

Dodać wybraną  substancje słodzącą, mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka, mleko, sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

3

Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta na to  3 maliny . Przykryć kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.

Piec 25-30 minut

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *