Muffinki z malinami
Jest to klasyczny przepis na muffinki, który jest wyjątkowy z sokiem cytrynowym i dużą ilością czekolady. Słodkie i cierpkie maliny i czekolada sprawiają, że są to idealne babeczki wiosenne, a sok z cytryny sprawia, że są wyjątkowo bogate i smaczne.
- Przygotowanie20 min
- Wykonanie30 min
- Całkowity czas wykonania50 min
- Ilość porcji12-15sztuk
- Energia w kal./porc.218 cal
- Region kuchni
- Amerykańska
- Polska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- Tags
Lista składników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120g ksylitolu/miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230g mąki pełnoziarnistej
- 40g płatków owsianych
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 180 g malin świeżych lub mrożonych odsączonych z soku
Technika wykonania
1
Czekoladę posiekać na kawałki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zwykłą formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ja korzystam z silikonowej.
Masło rozpuścić przelać do misy miksera.
2
Dodać wybraną substancje słodzącą, mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka, mleko, sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
3
Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta na to 3 maliny . Przykryć kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.
Piec 25-30 minut