Omlet z cukinią ma wiele oblicz, wystarczy zmienić przyprawy, dodać coś nowego aby smak jego diametralnie się różnił. Wersja na kolację może być z czosnkiem, na śniadanie z serem lub twarogiem, na obiad z dodatkiem mięsa, pieczonego bakłażana lub tofu.

Omlet z cukinią i pomidorami

Ty też uwielbiasz omlety ❓ Ten to istne niebo w gębie.  Lubię dania , które przygotowuje się szybko i w prosty sposób.

  • Przygotowanie15 min
  • Wykonanie7 min
  • Całkowity czas wykonania22 min
  • Wielkość porcji1

Lista składników

  • 1 szt cukinia nieduża
  • 1 szt pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szt jajka
  • Przyprawy (do smaku: sól, zmielony pieprz, czosnek niedźwiedzi )
  • Kurkuma
  • Kolendra
  • Koperek

Technika wykonania

1

Cukinię umyć, pokroić lub zetrzeć na grubej tarce i usmażyć na oleju roślinnym, aż będzie al dente.

2

Pomidora pokroić na pół plastry i ułożyć na cukini.

3

Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem.

4

Nałożyć sos na pomidory, dodać przyprawy, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu przez 5-7 minut.

5

Ubić jajka widelcem i polać nimi warzywa. Poczekać, aż jajka się zetną.

6

Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *