Pieczeń
Jest to klasyczny przepis na domową pieczeń. Przygotowuję ją z przeznaczeniem na kanapki, zamiast wędliny. Przynajmniej połowa znika jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu a to najlepszy dowód na to, że jest pyszna.
- Przygotowanie30 min
- Wykonanie1 godz 10 min
- Całkowity czas wykonania1 godz 40 min
- Ilość porcji1
- Region kuchni
- Polska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- Tags
Lista składników
- 80 g cebuli
- 20 g oleju
- 1 szt czerstwa bułka pełnoziarnista namoczona
- 800 g mięsa mielonego mieszanego (dowolne mięso)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
- Po pół łyżeczki mielonego pieprzu i słodkiej papryki
- Zioła lub inne dodatki ( oliwki, suszone pomidory itp)
Technika wykonania
1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
2
Cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju, połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać.
3
Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika
4
Piec około 70 minut.
Do masy możesz dodać ulubione dodatki paprykę, oliwki, suszone śliwki, zioła itp