Pyszne aromatyczne ciacho w wersji light z erytrolem. Ciasto dla tych co lubią słodycze, a jednocześnie liczą kalorie.

Piernik

Pyszne aromatyczne ciacho w wersji light z erytrolem. Ciasto dla tych co lubią słodycze, a jednocześnie liczą kalorie.

  • Przygotowanie15 min
  • Wykonanie45 min
  • Perform Time1 godz
  • Całkowity czas wykonania2 godz
  • Ilość porcji7 porcji
  • Energia w kal./porc.302 cal
  • Region kuchni
    • europejska
  • Kategoria przepisu
  • Technika wykonania
  • Polecana dla diety
    • Wegetariańskia

Lista składników

  • 100 g Jaja
  • 240 g Płatki owsiane
  • 4 g Proszek do pieczenia
  • 10 g Przyprawa do piernika
  • 240 ml Mleko 1.5% tłuszczu
  • 3 g Soda oczyszczona
  • 40 g Miód
  • 240 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 25 g Erytrol
  • Opcjonalnie powidła i gorzka czekolada

Technika wykonania

Przygotowanie potrawy

1

Płatki owsiane zmielić na pył ( można też użyć mąki owsianej ), w mleku rozpuścić erytrol. Jajka ubić na sztywno, dodać miód, przesianą mąkę oraz płatki i mleko – wszystko razem wymieszać. Wsypać przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszać, wylać do lekko natłuszczonej keksówki.

2

Włożyć do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut.

3

Po wystudzeniu można przekroić i przełożyć powidłami. Z rozpuszczonej ( najlepiej w kąpieli wodnej) czekolady możecie przygotować polewę. Pamiętajcie, że powidła i czekolada zwiększają kaloryczność ciasta . Podana ilość kalorii nie obejmuje tych dodatków.

Czekolada gorzka 100 gram to około 500 kcal – różnie w zależności od producenta

Powidła śliwkowe 100 gram to około 210 kcal – różnie w zależności od producenta

Smacznego.

 

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie302
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *