Pierogi orkiszowe z truskawkami

Pierogi orkiszowe z truskawkami

  • Przygotowanie40 min
  • Ilość porcji2
  • Energia w kal./porc.290 cal

Lista składników

  • 10 g Cukier brązowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 65 g Truskawki
  • 65 g Mąka orkiszowa
  • 40 ml Woda

Technika wykonania

1

Truskawki pokrój w małą kostkę. Wysyp mąkę orkiszową na stolnicę. Powoli dolewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto, uważaj, aby się nie oparzyć. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie formuj z ciasta wałek i pokrój go nożem na około 12 części. Cukier wymieszaj z cynamonem. Każdy kawałek rozwałkuj na placuszek, nałóż na niego łyżeczkę truskawek i trochę cukru. Złóż placuszek na pół i sklej jak pierożki. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj 2 minuty do wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *