Pierogi orkiszowe z truskawkami
- Przygotowanie40 min
- Ilość porcji2
- Energia w kal./porc.290 cal
- Region kuchni
- Polska
- Technika wykonania
- Gotowanie
- Polecana dla diety
- Wegetariańskia
- Tags
Lista składników
- 10 g Cukier brązowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 65 g Truskawki
- 65 g Mąka orkiszowa
- 40 ml Woda
Technika wykonania
1
Truskawki pokrój w małą kostkę. Wysyp mąkę orkiszową na stolnicę. Powoli dolewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto, uważaj, aby się nie oparzyć. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie formuj z ciasta wałek i pokrój go nożem na około 12 części. Cukier wymieszaj z cynamonem. Każdy kawałek rozwałkuj na placuszek, nałóż na niego łyżeczkę truskawek i trochę cukru. Złóż placuszek na pół i sklej jak pierożki. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj 2 minuty do wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego