Przetwory

Od dawna robię je sama w myśl zasady wiem co jem. Co roku latem i jesienią nasza domowa spiżarnia zapełnia się różnymi pysznościami

Przetwory można robić z dodatkiem octu, osobiście polecam ocet jabłkowy lub inne własnej roboty (marynowane grzyby, ogórki, buraczki świetnie smakują itp.)
Najbardziej wartościowe są wszelkiego rodzaju kiszonki. Kisić można większość warzyw . Przeczytasz o tym w osobnym artykule.
Pyszne i zdrowe są przetwory z owoców , soki, dżemy , kompoty. Polecam , aby unikać używania do nich cukru. Jeśli to możliwe ogranicz , albo całkowicie wyeliminuj cukier ze swojej diety. Jeśli już musisz sięgaj po cukier nierafinowany. Możesz go zastąpić miodem, syropem klonowym , zmielonymi suszonymi daktylami.
Bez problemu kupisz inne zdrowe zamienniki cukru : ksylitol, erytrytol, stewia.
Nie polecam słodzików na bazie aspartamu.

Jak zrobić dżem bez cukru?
Używając techniki JAGNINIZOWANIA. Najważniejsze aby użyć dojrzałych, słodkich owoców .
Na 1 kilogram owoców używamy szczyptę soli himalajskiej lub morskiej. Dodatek soli powoduje naturalne wytrącanie się cukru z owoców.
Owoce myjemy , kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na małym ogniu, najlepiej w garnku o grubym dnie, od czasu do czasu mieszając i pilnując , żeby się nie przypaliły. Dusimy godzinę lub dłużej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ważne zasady:
Przy robieniu domowych przetworów ważna jest cierpliwość i dokładność.
Słoiki i zakrętki muszą być wyparzone i suche (np. po wyjęciu ze zmywarki).
Sprawdź czy zakrętki nie są uszkodzone.
Wszystkie składniki przetworów powinny być zakryte zalewą.
Przed zakręceniem słoików, wieczka i góra słoika pod zakrętką mają być czyste i suche.

Jak wyparzyć (wysterylizować) słoiki:
Słoiki wraz z zakrętkami można włożyć do zmywarki i włączyć program mycia z najwyższa temperaturą lub słoiki wraz z zakrętkami wstawić do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewać go do 110 stopni C i wyparzać przez około 30 minut.

Przetwory możemy pasteryzować w piekarniku, który rozgrzewamy do temperatury 130 stopni. Jest to tak zwana pasteryzacja na sucho. Zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku na 30 minut. Czas liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik temperatury 130 stopni. Po upływie tego czasu zostawiamy słoiki w piekarniku na kolejne 30 minut .
Można też użyć metody naszych mam i babci, pasteryzując słoiki w garnku z wodą. Ważne żeby słoiki się ze sobą nie stykały. Woda w garnku powinna sięgać do około 2/3 wysokości słoików. Po wstawieniu słoików zalewamy je letnią wodą. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy „ogień”. Pasteryzujemy około 20 minut lub tyle ile wskazane jest w przepisie. Po wskazanym czasie słoiki wyjmujemy uważając by się nie poparzyć i odstawiamy do góry dnem na blacie wyłożonym ręcznikiem. Gdy ostygną sprawdzamy czy słoiki są pozamykane. Jeśli pokrywka była uszkodzona może się zdarzyć, że słoik nie zamknie się prawidłowo , wtedy pozostaje nam zjeść jego zawartość w najbliższym czasie. Pozostałe słoiki umieszczamy w spiżarni.

W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz kiszony czosnek. Jest pyszny.
W tym roku planuję poeksperymentować z innymi warzywami. Na pierwszy ogień pójdzie rzodkiewka.
Pamiętajcie ,że najbardziej wartościowe są dla nas warzywa i owoce występujące lokalnie i sezonowe. W pełni sezonu zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych . Sięgajcie po warzywa i owoce z pewnego źródła.

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *