Przyprawy a odchudzanie

Każdy z nas używa przypraw . Wiele z nich nie tylko poprawia smak , ale i ma inne cenne właściwości.

Dieta odchudzająca często kojarzy nam się z potrawami bez smaku. Wcale tak być nie musi. Stosuj przyprawy , tym bardziej że wspomagają one odchudzanie.

Polecam :

CHILI pobudza spalanie tłuszczu w organizmie co powoduje, że zwiększa się temperatura naszego ciała i dzięki temu przyśpiesza nasz metabolizm.

IMBIR wspomaga trawienie, rozgrzewa, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza spalanie tłuszczyku i oczyszcza organizm.

CYNAMON przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu pobudzając wydzielanie soku żołądkowego.

PIEPRZ CAYENNE dzięki zawartości kapsaicyny przyspiesza metabolizm , obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie ( pamiętajmy aby go nie nadużywać bo nadmiar może na przykład spowodować uszkodzenie wątroby ).

CZOSNEK podkręca przemianę materii, będąc naturalnym antybiotykiem hamuje rozwój bakterii, przyspiesza trawienie nasilając wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit zapobiegając wzdęciom. Najcenniejszym składnikiem czosnku jest alliina, z której pod wpływem siekania lub miażdzenia wydziela się związek allicyna. To ten składnik wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

KARDAMON przyspiesza przemianę materii oraz ma właściwości odtruwające. Z uwagi na działanie moczopędne, doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto jest skutecznym składnikiem pomagającym zwalczyć niestrawność oraz wzdęcia.

CURRY którego składnikiem jest kurkumina – silny przeciwutleniacz, któremu przyprawa ta zawdzięcza swoje działanie odchudzające. Kurkumina wspomaga procesy trawienia. Ponadto zmniejsza wchłanianie z pożywienia tłuszczu i chroni przed powstawaniem w organizmie nowych adipocytów (komórek tłuszczowych).

ZIOŁA takie jak majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, mięta, lubczyk – dodają smaku potrawom i pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Majeranek zapobiega wzdęciom, lubczyk łagodzi zgagę, tymianek zwalcza ból brzucha, a mięta ułatwia trawienie. Świeże zioła dodają smaku i aromatu bez dodatkowych kalorii, dlatego powinny być podstawowym produktem w kuchni osoby odchudzającej się.

PIETRUSZKA od dawna jest używana do odtruwania wątroby i nerek dzięki jej właściwościom moczopędnym. Poprawia trawienie, przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu. Ponieważ toksyny są często przechowywane w komórkach tłuszczowych, gdzie zakłócają działanie hormonów, jedzenie pietruszki może ułatwić utratę wagi, pomagając prawidłowo funkcjonować komórkom tłuszczowym.

KMINEK wspomaga trawienie potraw ciężkostrawnych.

Przyprawiaj potrawy , dodatek ziół pozwala też na ograniczenie soli . Zioła poprawiają smak potraw i trawienie.

Dieta nie musi być wyrzeczeniem , a przyrządzane potrawy dzięki odpowiednim przyprawom są nie tylko zdrowe , ale i pyszne.
Przy doborze ziół , przypraw należy uwzględnić nie tylko swoje preferencje smakowe , ale i różnego rodzaju schorzenia. Na przykład przy chorobie wrzodowej żołądka należy zrezygnować z pieprzu , chilli , ale można stosować koperek , pietruszkę , majeranek. Podobnie przy refluksie lepiej zrezygnuj z pieprzu , chilli i curry , a stosuj bazylię, oregano, koperek.

Jeśli chorujesz na coś lepiej zasięgnij porady lekarza lub dietetyka w celu skomponowania prawidłowej i bezpiecznej diety.
Właściwie dobrana dieta pomoże złagodzić , a nawet wyeliminować objawy wielu chorób. Dlatego warto zasięgnąć porady specjalisty. Poznać wszystkie zalecenia i przeciw wskazania.

Ja w swojej kuchni używam ich wszystkich. Lubię eksperymentować w kuchni, zmieniać skład potraw, używać niecodziennych dodatków. Często modyfikuję przepisy tak żeby danie było zdrowsze.

A która z tych przypraw jest waszą ulubioną? Lubicie potrawy ostre czy łagodne?

Pokaż
Pozdrawiam was mocno Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *