Pstrąg łososiowy z brokułowym purée
Jaki jest najszybszy i najsmaczniejszy sposób na pstrąga?
- Przygotowanie20 min
- Wykonanie20 min
- Całkowity czas wykonania40 min
- Gotowe w min.50
- Ilość porcji1
- Region kuchni
- Polska
- Kategoria przepisu
- Danie główne
- Technika wykonania
- Tags
Lista składników
- 250 g brokuły
- 40 g cytryny
- 60 g jogurt naturalny 2% tłuszczu
- 100 g pstrąg łososiowy
- 70 g orzechy nerkowca
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 2 g sól morska lub himalajska
Technika wykonania
1
Do garnka z osoloną wodą wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy, aż zrobią się miękkie
2
W międzyczasie przygotowujemy panierkę. W tym celu wrzucamy do blendera na 2 min orzechy nerkowca.
3
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
4
Wyciskamy sok z połowy cytryny. Rybę myjemy, solimy, smarujemy mieszanką jogurtu i soku z cytryny, po czym obtaczamy w panierce. Gotowego obtoczonego łososia wkładamy do piekarnika na 20 min do momentu zarumienienia się panierki.
5
Brokuły odcedzamy i blendujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny do smaku. Rybę podajemy na talerzu z puree i umytymi świeżymi pomidorami koktajlowymi.
Smacznego