Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
- Przygotowanie10 min
- Ilość porcji1
- Energia w kal./porc.339 cal
- Region kuchni
- Europejska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- Miesznaie
- Polecana dla diety
- Bezglutenowa
- Wegetariańskia
- Tags
Lista składników
- 100 g Awokado
- 30 g Bazylia, świeża
- 30 g Migdały
- 20 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Pieprz czarny
- 50 g Ser typu “Feta”
- 1 g Sól morska
- 50 g Szpinak
- 150 g Truskawki
- 12 ml Sok z cytryny
Technika wykonania
1
Szpinak myjemy i suszymy. Układamy go na dnie salaterki. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Ser feta kroimy w kostkę.
Produkty układamy warstwowo: szpinak-awokado-ser feta- truskawki.
Migdały możemy uprażyć na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
Sos: listki bazylii blendujemy z oliwą i wodą. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Sosem polewamy sałatkę.
Smacznego