Sezon truskawkowy jest w pełni. Warto dowiedzieć się trochę więcej na ich temat

Truskawki powstały ze skrzyżowania 2 odmian poziomek...

Truskawki, poza poziomkami są jedynymi owocami, które mają swoje nasiona na zewnątrz.
To nie tyko smaczne ,ale i zdrowe owoce. Przeczytajcie o ich właściwościach i nietypowym wykorzystaniu , między innymi jako środek kosmetyczny. W dziale przepisy pojawią się smaczne dania z truskawkami.
Zaleca się ich jedzenie osobom chorującym na reumatyzm, wątrobę i nerki .
Truskawki działają też pozytywnie na układ krwionośny: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii.
Truskawki zawierają duże ilości witaminy C, więcej niż w pomarańczach. W 1 szklance truskawek jest aż 82 mg witaminy C, co daje 120% dziennego zapotrzebowania ( u osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie to 75 mg ).
Przeprowadzone badania wykazały, że truskawki zawdzięczają swoje właściwości przeciwnowotworowe właśnie dużej zawartości witaminy C i kwasu elagowego, który jest antyoksydantem, wspierającym działanie układu odpornościowego.
Truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, występujących w produktach przetworzonych termicznie. Zespół naukowców z Hiszpanii i Włoch potwierdził, że bogaty w polifenole wyciąg z truskawek może hamować namnażanie się komórek raka gruczołu sutkowego. Z kolei błonnik pokarmowy zawarty w truskawkach wspiera perystaltykę jelit, przez co zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.
Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG=40) i mają w składzie fruktozę, przetwarzaną bez udziału insuliny , dlatego mogą je jeść bez obaw osoby chorujące na cukrzycę.
Truskawki są silnie alergizujące. Do diety dzieci powinno się je wprowadzać od 10 miesiąca życia. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej, trzeba z nich zrezygnować i spróbować podać ponownie dopiero w drugim roku życia.
Alergia może wystąpić nawet u dorosłych, nawet jeśli wcześniej nie mieli takich problemów.
Zawierają one salicylany, osoby uczulone na kwas salicylowy powinny też ich unikać. Nie są wskazane dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. 100 g truskawek zawiera jedynie 32 kcal.
Liście truskawek też mają właściwości zdrowotne. Są bogate w garbniki, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Interesujący jest fakt, że zawierają również śladowe ilości olejku eterycznego. Napar z liści zalecany jest w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy czy krwawienia z kobiecych dróg rodnych. Odwar z liści można stosować w kamicy nerkowej.
Truskawki znajdują zastosowanie w kosmetyce. Produkty na bazie truskawek są polecane dla osób mających problem z rozszerzonymi porami, nadmiernym łojotokiem czy przesuszoną, łuszczącą się skórą.

Maseczki na twarz

Cera sucha – zmiksuj truskawki blenderem i zmieszaj z 2 łyżkami miodu, łyżką śmietany kremówki lub ze zgniecionymi bananami. Tak powstała maseczka nie tylko przywróci właściwy poziom nawilżenia, lecz także złagodzi wszelkie podrażnienia skóry.

Cera dojrzała – zmiksowane truskawki połącz z łyżką oleju sojowego. Papkę nałóż na twarz na 20 minut. Maseczka rozświetli cerę i delikatnie spłyci zmarszczki.

Cera tłusta i trądzikowa – rozgnieć dojrzałe truskawki widelcem i zmieszaj je z ubitym białkiem z jaj. Połóż na twarz na 15-20 min. Następnie usuń z twarzy letnią wodą. Truskawki rozjaśniają i odświeżają cerę, a białko jaj pomaga obkurczyć rozszerzone pory i ustabilizować wydzielanie łoju.

Cera zmęczona – zgnieć truskawki z sokiem z cytryny. Maseczka ożywi i rozjaśni cerę.

Maseczki na włosy

Włosy suche – zmieszaj truskawki z puree z awokado. Maseczkę należy wcierać szczególnie w suche i rozdwojone końcówki włosów i zawinąć w folię. Można także zwinąć w ręcznik – jego ciepło spotęguje efekty. Spłukać po 30 minutach.

Włosy tłuste – 30 g truskawek zmiksuj blenderem i wetrzyj na 30 minut we włosy. Nie zawijaj włosów w folię czy ręcznik, gdyż w ten sposób niepotrzebnie przyśpieszysz wydzielanie łoju.

Włosy z łupieżem – zmieszaj truskawki z sokiem z cytryny i delikatnie wmasuj w skórę głowy. Spłucz po 30 minutach.

Włosy pozbawione blasku – 30 dag truskawek zmieszaj z 1 szklanką miodu, opakowaniem jogurtu naturalnego i łyżką oleju migdałowego. Maseczkę nałożyć na włosy od nasady, aż po końcówki. Spłukać po 20 minutach letnią wodą.

Z uwagi na uczulające właściwości truskawek maseczki też stosuj ostrożnie, zrób próbę rozgniatając truskawkę i wcierając w skórę w mało widocznym miejscu.

Truskawki nie znoszą moczenia. Truskawki umyj dopiero tuż przed użyciem. Nie usuwaj szypułek, przed myciem , w przeciwnym razie nasiąkną wodą i nie będą smaczne.

Część informacji zaczerpnięta z Poradnikzdrowie.pl

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *