Śledzie z żurawiną w oleju lnianym

Pyszna sałatka śledziowa z nutą żurawiny . Olej lniany ma wiele zdrowotnych właściwości, między innymi obniża poziom cholesterolu.
- Wykonanie20 min
- Ilość porcji10 porcji
- Energia w kal./porc.214 cal
Lista składników
- 320 g Cebula czerwona
- 80 g Cytryna
- 230 ml Mleko 2% można też użyć roślinne
- 120 ml Olej lniany
- 700 g Płaty śledziowe
- 1 g Pieprz czarny
- 200 g Żurawina cała ( może być suszona)
Technika wykonania
Przygotowanie potraw
1
Filety namoczyć w mleku na ok 4 godz. Po tym czasie odsączyć, pokroić na szersze kawałki (jeden płat na 4-5 części), skropić cytryną.
Włożyć na 2-3 godz. do lodówki.
2
Odlać sok i układać warstwami: śledzie, pieprz, posiekaną w kostkę cebulą i żurawiną, polać olejem i tak na zmianę.
Śledzie wstawić do lodówki, najlepsze są po min. 24 godz.
Smacznego.
Udostępnij
Wartości odżywcze
- Wartość porcji
- Kalorie214
- % Wartość dzienna*
- * The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.