Pyszna sałatka śledziowa z nutą żurawiny . Olej lniany ma wiele zdrowotnych właściwości, między innymi obniża poziom cholesterolu.

Śledzie z żurawiną w oleju lnianym

Pyszna sałatka śledziowa z nutą żurawiny . Olej lniany ma wiele zdrowotnych właściwości, między innymi obniża poziom cholesterolu.

  • Wykonanie20 min
  • Ilość porcji10 porcji
  • Energia w kal./porc.214 cal

Lista składników

  • 320 g Cebula czerwona
  • 80 g Cytryna
  • 230 ml Mleko 2% można też użyć roślinne
  • 120 ml Olej lniany
  • 700 g Płaty śledziowe
  • 1 g Pieprz czarny
  • 200 g Żurawina cała ( może być suszona)

Technika wykonania

Przygotowanie potraw

1

Filety namoczyć w mleku na ok 4 godz. Po tym czasie odsączyć, pokroić na szersze kawałki (jeden płat na 4-5 części), skropić cytryną.

Włożyć na 2-3 godz. do lodówki.

2

Odlać sok i układać warstwami: śledzie, pieprz, posiekaną w kostkę cebulą i żurawiną, polać olejem i tak na zmianę.

Śledzie wstawić do lodówki, najlepsze są po min. 24 godz.

Smacznego.

Udostępnij

  • Wartości odżywcze

  • Wartość porcji
  • Kalorie214
  • % Wartość dzienna*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *