Szaszłyki z cukinią i krewetkami
- Przygotowanie30 min
- Gotowe w min.50
- Ilość porcji1
- Energia w kal./porc.453 cal
- Region kuchni
- Śródziemnomorska
- Kategoria przepisu
- Przystawka
- Obiad
- Technika wykonania
- Marynowanie
- Grillowanie
- Polecana dla diety
- Bezglutenowa
- Tags
Lista składników
- 50 g Cebula
- 250 g Cukinia
- 5 g Czosnek
- 90 g Krewetki mieszane, surowe
- 35 ml Oliwa z oliwek
- 1 g Pieprz czarny
- 1 g Sól morska
- 24 ml Sok z cytryny
Technika wykonania
1
Wycisnąć sok z połówki cytryny. Do miski włożyć oczyszczone krewetki, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; dodać sok z cytryny, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić pieprzem do smaku. Wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do marynowania. Cukinię umyć i pokroić na plastry. Nadziewać krewetki i plastry cukinii na patyczki do szaszłyków , doprawić solą i pieprzem. Piec na grillu około 10 minut obracając w trakcie.
Marynatę z krewetek możesz wykorzystać jako sos do sałatki z pomidorów.
Smacznego