Wiosenne naleśniki
- Przygotowanie30 min
- Ilość porcji4
- Energia w kal./porc.260 cal
- Region kuchni
- Europejska
- Kategoria przepisu
- Technika wykonania
- Mieszanie
- Smażenie
- Polecana dla diety
- Bezglutenowa
- Wegetariańskia
- Tags
Lista składników
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1-2 łyżki roztopionego masła
- 20 dkg szpinaku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka bazylii lub innych ulubionych ziół
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- Szczypta soli morskiej
- Olej
Technika wykonania
1
Mąkę (najlepiej z oznaczeniem 400 , 450 lub 500) połączyć z mlekiem i solą, wymieszać. Ubić jajko . Dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać. Zioła drobno posiekać , dodać do ciasta i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju , wylewać nieduże porcje ciasta . Smażyć na złotawy kolor z obu stron. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Smacznego