Domowy zakwas na chleb to najlepszy składnik domowego pieczywa. Chleb na zakwasie smakuje lepiej niż na drożdżach. Trzeba się na początku uzbroić w cierpliwość , bo jego przygotowanie trwa 5 dni . Jednak gotowy zakwas służy bardzo długo , wystarczy odpowiednio o niego dbać.

Zakwas na chleb

Domowy zakwas na chleb to najlepszy składnik domowego pieczywa. Chleb na zakwasie smakuje lepiej niż na drożdżach. Trzeba się na początku uzbroić w cierpliwość, bo jego przygotowanie trwa 5 dni . Jednak gotowy zakwas służy bardzo długo, wystarczy odpowiednio o niego dbać.

  • Przygotowanie120 godz
  • Technika wykonania
    • mieszanie

Lista składników

  • mąka żytnia ( może być inna z pełnego przemiału-razowa )
  • woda

Technika wykonania

1
Kubek mąki żytniej (ok. 100 g) i kubek ciepłej wody (ok. 100 ml) wymieszaj i zostaw w wysokim słoju w ciepłym miejscu.
2
Kolejnego dnia, najlepiej o takiej samej godzinie co nastawiłeś zakwas, “dokarm” go. Dosyp 2-3 łyżki mąki żytniej i tyle samo wody, wymieszaj i odstaw, przykryj ściereczką. Kolejnego dnia powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien zacząć bąbelkować.
3
Zakwas dokarmiaj codziennie przez 5 dni, potem schowaj do lodówki, zakręć słoik
4
Wyjmij z lodówki wtedy gdy będziesz piec chleb. Po upływie 2 godzin nabiera temperatury pokojowej, wtedy można go dokarmić. Dodaj potrzebną ilość mąki żytniej oraz tyle samo wody.
5
Gdy wyrośnie wypełni słoik (co zajmuje zazwyczaj kilka godzin) jest gotowy do użycia. Zostaw trochę, dokarm i schowaj do lodówki. Taki zakwas posłuży Ci długi czas.

Smacznego

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *