Zaparcia to problem, który dotyka wielu z nas. Przeczytajcie jak sobie z nimi radzić

Zaparcia są często spowodowane są zbyt małą ilość ruchu i źle zbilansowaną dietą.
Dorosły, zdrowy człowiek powinien wypróżniać się od 2 razy dziennie do 5-7 razy w tygodniu. W przypadku 1-2 dniowych wyjątków od tej reguły nie mamy jeszcze powodu do zmartwienia.
Gdy wypróżnienie następuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu, można mówić o zaparciach.
Zazwyczaj jedzenie przechodzi przez cały układ trawienny w ciągu około 24 godzin.
W większości przypadków rozwiązanie problemu zaparć rozwiąże zwiększenie ilości zjadanego błonnika oraz wypijanych płynów. Ważne aby ilość błonnika w diecie zwiększać stopniowo, aby uniknąć wzdęć itp.
Pomoże też regularna aktywność fizyczna.

Jakie są przyczyny zaparć?
– nieregularne i nieprawidłowe odżywianie
– za mała ilość wody
– brak ruchu
– powstrzymywanie się od wypróżnienia
– nadużywanie leków rozluźniających

Wyróżniamy :
zaparcia nawykowe – ich przyczyna tkwi w naszej psychice, nieregularnym trybie życia, codziennym porannym pośpiechu lub niechęci do korzystania z publicznych toalet;
zaparcia czynnościowe, które są spowodowane zaburzeniami funkcji jelit. Nie jest to niebezpieczne schorzenie, ale istotnie utrudnia życie. Przyczyną jest zła dieta lub regularne przyjmowanie leków, np. silnych środków przeciwbólowych, nasercowych i stosowanych w chorobach nerek;
zaparcia spowodowane chorobami przewodu pokarmowego lub anomaliami w jego budowie – często towarzyszą schorzeniom neurologicznym, niedoczynności tarczycy, chorobom przemiany materii oraz mięśni.

Naturalne środki wspomagające pracę układu trawiennego przy zaparciach to:
1. Szklanka przegotowanej wody
Wypij szklankę przegotowanej ciepłej wody rano, na czczo, możesz dodać sok z cytryny i łyżeczkę miodu.

2. Kompot z suszonych śliwek
Suszone śliwki zalej wrzątkiem . Po upływie około 30 minut wypij tak powstały „kompot” , zjedz śliwki.

3. Siemię lniane
Nasiona siemienia lnianego zawierają lecytynę , która wzmaga perystaltykę jelit. Jednocześnie wpływa też na zmniejszenia stężenie cholesterolu we krwi.
Wsyp 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego do szklanki z ciepłą wodą i odstaw na 2-3 godziny. Wypicie tak przygotowanego napoju przed snem gwarantuje wypróżnienie następnego ranka. Nasiona lnu w formie niezmielonej warto też dodawać np. do jogurtu.

4. Buraki
Jedz regularnie na czczo sałatkę ze startego buraka z łyżeczką mielonego kminku, łyżeczką oleju oraz szczyptą soli.

5. Zioła
100 g koszyczka rumianku
50 g ziela dziurawca
50 g ziela lukrecji
50 g ziela prawoślazu
50 g mięty pieprzowej
50 g ziela krwawnika
50 g owoców anyżu
Zioła wymieszać. Łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i odstawić do zaparzenia na 30 minut. Odcedzić. Pić 2 razy dziennie. Ziół podobnie jak środków przeczyszczających lepiej nie nadużywać. Stosuj je tylko doraźnie.

6. Dieta bogatoresztkowa

Dobrym sposobem na przewlekłe zaparcia jest zwiększenie w diecie ilości błonnika. Przyjmuje się, że zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 30-40 gram błonnika dziennie. W diecie bogatoresztkowej ilość błonnika należy zwiększyć do 50-60 gramów dziennie.
Ogranicz ilość produktów spowalniających opróżnianie jelita – m.in. białe pieczywo, ryż, kasza manna, budynie, czekolada, kakao, mocna czarna herbata, czerwone wino.
Wzbogać dietę w produkty pobudzające perystaltykę jelit (warzywa i owoce, razowe pieczywo, kasze, produkty ze sfermentowanego mleka – zsiadłe, kefir, jogurty).

Jeśli zmiana rytmu wypróżnień występuje nagle , może to być objawem niektórych chorób. Zaparcia mogą występować podczas niedokrwienia jelit, niedrożności przewodu pokarmowego, raka jelita grubego lub zwężenia powstałego w przebiegu zapalenia chorób jelit. Uchyłki jelita grubego oraz żylaki odbytu (hemoroidy) także sprzyjają powstawaniu zaparć. Trudności z wypróżnianiem mogą występować też w chorobach neurologicznych, m.in. obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego (np. neuropatia cukrzycowa, choroby naczyniowe mózgu, choroba Parkinsona), endokrynologicznych (np. niedoczynności czy nadczynności tarczycy), metabolicznych (mocznica), tkanki łącznej (np. twardzina układowa), a także depresji. Powodem zaparć mogą być także przyjmowane leki, m.in. preparaty żelaza, wapnia, glinu, środki znieczulające, przeciwbólowe, przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe, stosowane w chorobie Parkinsona, opioidy (należące do silnych leków przeciwbólowych), doustne środki antykoncepcyjne, a także środki stosowane przy nadciśnieniu.

Ponieważ przyczyną tych zaburzeń może być zarówno nieodpowiednia dieta czy stres, jak i poważna choroba, w przypadku uporczywych zaparć warto iść do lekarza.
Lekarz przeprowadzi wywiad i zleci podstawowe badania. Mogą się okazać konieczne badania dodatkowe –np. badanie kału na krew utajoną, endoskopowe (np. kolonoskopia), USG czy badanie kontrastowe jelita grubego.
Problemy z wypróżnianiem towarzyszą zaburzeniom hormonalnym (niedoczynności przysadki mózgowej, nadczynności przytarczyc) oraz elektrolitowym, chorobom nerwów i mięśni (po urazie kręgosłupa, SM). Przyczyną problemów może też być choroba samych jelit (np. zatkanie światła jelita przez polip, kamień kałowy, zwężenie pozapalne), jak również niektóre przyjmowane leki .
W sytuacji gdy zostaną wykluczone choroby , wady w budowie układu pokarmowego , można uznać, że przyczyną są tzw. nawykowe zaparcia, których powodem jest nieprawidłowe odżywianie i styl życia.
Warto pamiętać, że długotrwałe problemy z wypróżnianiem są przyczyną nie tylko złego samopoczucia, ale mogą prowadzić do poważnych schorzeń odbytnicy i odbytu (np. żylaków odbytu i szczeliny odbytu). Zaleganie resztek pokarmowych sprzyja też stanom zapalnym jelita grubego, tworzeniu się kamieni kałowych, które mogą powodować odleżyny i owrzodzenia jelita, a nawet jego niedrożność.

Sposoby na zaparcia nawykowe
– Nie wstrzymuj wypróżniania
Jelito grube najaktywniejsze jest rano, dlatego to najlepszy czas na wizytę w toalecie. Wygospodaruj na to czas , niech stanie się to nawykiem. Częste wstrzymywanie naturalnych potrzeb fizjologicznych , może też prowadzić do powstawania zaparć.

– Jedz powoli
Nieregularne, spożywane w pośpiechu posiłki prowadzą do problemów z wypróżnianiem. Pokarm niedokładnie pogryziony i przeżuty jest wolniej trawiony. Gdy zalega w jelitach, dochodzi do nadmiernej fermentacji, co utrudnia jego transport i wydalanie oraz prowadzi do przykrych dolegliwości takich jak wzdęcia, gazy, bóle brzucha.

– Unikaj stresu
Stres wpływa na funkcjonowanie tzw. wegetatywnego układu nerwowego, który reguluje działanie wszystkich organów wewnętrznych. Długo utrzymujące się napięcia czy obciążenia psychiczne mogą więc przyczynić się do zaburzeń trawienia i wystąpienia zaparć.
Jak temu zaradzić? Spacer, dobry film, ćwiczenia jogi czy ciepła aromatyczna kąpiel – trzeba znaleźć najlepszy dla siebie sposób na wyciszenie emocji i rozluźnienie mięśni.

– Stosuj dietę bogatoresztkową – warto skorzystać z pomocy dietetyka , który pomoże ułożyć dobrze zbilansowaną dietę.

Pokaż

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *